15 September 2010

Sveket

Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn. Jag har traskat varv efter varv runt lägenheten som en rastlös hund. För det finns ingenting annat att göra. Det svek som Alliansen visat de allra svagaste lämnar mig alldeles uppgiven och oförstående.

Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv.

Jag vet att det finns de som tycker att det är jobbigt när det blir personligt, att det privata är obehagligt. Men för att jag skall få rätsida på det här krävs att jag lyfter ner det på en individnivå. Ni som inte klarar det, ja ni slipper. Ni kan fortsätta att se på samhället som en aggregerad massa, men ni missar mycket av verkligheten.

För ungefär fem år sedan blev min mamma sjuk. Hon blev väldigt sjuk, men det var ingen som fattade det. Jag fattade inte. Jag tänkte bara att det var konstigt att min mamma plötsligt såg så sliten ut, och jag tyckte att det var tråkigt att hon alltid var så trött. Hon var femtio år, jobbade massor och hade precis börjat komma på benen efter ett uppbrott som tagit henne år att våga genomföra. Hon hade lyckats skaffa sig en fin lägenhet och livet började faktiskt arta sig. Jag ville ju inte säga det, men jag tänkte att oj, väldans vad du börjat se gammal och grå ut, mamma. De senaste tio åren måste ha tagit hårt på dig. Men det sa jag förstås inte. Ingen vill såra sin mamma.

Men jag hade inte sett fel. Min mammas utseende hade sakta men säkert förändrats. Det är bara det att det inte är så lätt att sätta fingret på vad det är när man träffar någon ganska ofta. Den gradvisa förändringen märks liksom inte. Min mamma blev sjukare och sjukare, hon gick till läkare flera gånger, men ingenting hände. Hon fortsatte att släpa sig till jobbet, till det jobb och de patienter som varit det viktigaste i hennes liv i trettio år, oavsett hur dåligt hon mådde. Jag minns att det hände att jag ringde min mamma vid sjutiden på kvällen. Då fick jag ofta veta att hon nyss hade kommit hem och att hon hade ätit lite och nu skulle lägga sig. Jävla tråkig morsa, tänkte jag. Men hon orkade ju inget annat. Under mer än ett helt år sökte min mamma vård, på flera olika mottagningar. Någon gång på senhösten 2005 var hon hos en läkare som i journalen antecknade "Akromegali?". Akromegali är en ovanlig sjukdom, men som enkelt testas med ett vanligt blodprov. Denna läkare tog dock inga blodprover på min mor, vilket skulle visa sig ha katastrofala följder för hennes resterande liv.

Min mamma blev sjukare och sjukare, och började se verkligt konstig ut. Men det var först i november 2006 som en läkare verkligen reagerade på detta. Antagligen räddade hon min mammas liv. Efter det här gick allt fort. Min mor blev genast sjukskriven, mängder med tester och magnetröntgen togs. Och det visade ju sig att min mamma hade detta "Akromegali?" som en läkare ett år tidigare underlåtit att testa henne för.

Nu är nog en förklaring på sin plats. Akromegali är en väldigt sällsynt sjukdom, men symptomen är synliga. Sjukdomen innebär att en tumör på hypofysen får denna hormonproducerande körtel att löpa amok. När hypofysen började producera på tok för mycket tillväxthormon fick min mor bland annat högt blodtryck, hjärtklappning, sömnapné - eftersom tungan växte (min mamma sover nu med en andningsapparat), nedsatt syn (något, ingen vet riktigt vad, sitter och trycker på bakom ena ögat, så att min mamma inte ser riktigt ordentligt, det är t.ex. väldigt svårt för henne att läsa böcker numera), förstorade inre organ. Det kanske inte framgår hur allvarligt det här är? Men sjukdomen är densamma som gigantism (alltså det som enormt storväxta människor lider av) och det tar hårt på kroppen. Det är välkänt att sjukdomen leder till ökad dödlighet. Sjukdomen har också resulterat i förändrade (läs: förfulade) ansiktsdrag i form av större näsa, öron, käke etc. Detta är irreversibelt. Den mentala inverkan detta har haft på henne går inte att underskatta. Hur skulle du känna om du vaknade en dag och upptäckte att du blivit ful? Den förstorade käken har också inneburit att hela tandraden har pajat ihop och behövts ersättas till stor del av emaljtänder. Det blir självfallet aldrig samma sak som att ha sina egna tänder. Och ni skulle bara veta hur många tiotusentals kronor dessa turer till tandspecialister har kostat. Hon har ofta svårt att andas, det är väldigt läskigt. Men det kanske värsta (ja, det kan bli värre!) är att hon fått lederna förstörda. Det är som reumatism deluxe, det värsta du har sett. Detta innebär för henne att hon inte kan arbeta mer. Hennes fingrar liknar mer korvar än något man kan arbeta finmotoriskt med (vilket är helt nödvändigt om man arbetar inom tandvården, som hon gjort i över trettio år). Det påverkar också hennes liv i övrigt. Hon kan exempelvis inte gå på bio eftersom hon inte kan sitta ner så långa stunder eftersom hon har ont i höftlederna. Ibland kan hon inte ligga heller. Då och då när jag besöker henne haltar hon som en krigsveteran, eftersom knäet är helt uppsvullet. Det finns nämligen en gräns för hur ofta det är lämpligt att spruta lederna fulla med kortison. Min mor är helt hänvisad till morfin, som hon tar flera gånger varje dag. Varje dag! Och behöver jag säga att något sånt här också leder till psykisk ohälsa?

Min mors livskvalitet har sänkts på så många plan. Hon kan inte gå ordentligt. Hon kan inte ta de vanliga höstturerna ut i skogen och plocka kantareller. Det är slut med allt sånt. Hon kan inte läsa böcker ordentligt. Och som min mamma älskade att läsa böcker. Jag vet ingen som malde böcker som hon. Hon kräks i tid och otid. För ett tag sedan fick hon plötslig yrsel och kunde inte ta sig ur sängen. Men hon måste ju kissa. Så hur gjorde hon då? Jo, hon ålade sig hela vägen till badrummet. Hur skulle du känna om det här var ditt liv? Jag får grav ångest bara vid tanken på det.

Hur som helst. Precis efter jul 2006 lades min mamma in på en endokrinologisk avdelning på Karolinska sjukhuset där de skulle försöka operera bort tumören. Detta är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att man går in i hjärnan via näsan. Som vem som helst förstår var min mamma rädd, även om hon inte ville erkänna det. Operationen gick i alla fall bra, de fick bort tumören. Ett par dagar senare var det dock väldigt nära att min mamma dog när hon fick en blödning från näsan. Men det är egentligen bara en parentes.

Men det är inte slut där. Det har bara börjat, fast det vet vi inte än. Kanske är det tur att vi inte vet. Hur som helst har det bara börjat.

Efter några veckor på sjukhus fick min mamma komma hem. Sakta men säkert började hon hämta sig och hon hoppades att hon skulle vara tillbaka på jobbet inom ett halvår. Tiden går, men de yttre symptomen ger sig inte. Det dröjer ungefär sex månader innan det så smått börjar gå upp för min mamma att hon inte kommer att kunna utföra sitt arbete längre. Här är det viktigt att notera att arbetet varit hennes allt, genom alla hennes livskriser. Hon vill ju jobba, men det går inte. Effekterna av hennes sjukdom är, på grund av den där läkarens underlåtenhet att ta ett ynka litet blodprov i tid, kroniska.

Efter en utredning som aldrig tycktes ta slut kom man i varje fall fram till att min mors kroniska tillstånd var en följd av felbehandling i vården, och framförallt läkaren som inte tog det där blodprovet. Min mor fick därför rätt till ersättning från Patientskadeförsäkringen. Detta innebär att hon får en ersättning varje månad för att täcka upp för de ekonomiska förluster detta har inneburit för henne. Dessutom har min mamma varit klok nog att teckna en egen liv-/pensionsförsäkring från vilken det också utbetalas en summa varje månad. Dessa pengar, tillsammans med den sjukersättning min mor fått från Försäkringskassan har låtit henne leva ett drägligt liv, rent ekonomiskt.

Men så var det det här med Alliansens goda idé om arbetslinjen, ja. Utförsäkringarna. Arbete skapar frihet osv. Det var ett himla ståhej om detta kring årsskiftet 2009/2010 när de första sjukskrivna skulle börja utförsäkras. Men nu är det rätt tyst.

Om du träffar min mor kommer du att fråga dig vem sjukersättningen är till för om inte för henne. Men du kommer att ha fel. För hon har blivit utförsäkrad. Men vi kan ju backa bandet en aning. Entré Försäkringskassan!

Jag kan inte alla detaljer kring detta men när man har varit sjukskriven en viss tid går sjukpenningen (så tror jag den heter) över i vad som kallas sjukersättning. Sjukersättningen är tidsbegränsad och skall omprövas med visst intervall. Efter att totalt ha negligerat min mor vad gäller alla former av rehabilitering i över två år (inte en krona har lagts på att rehabilitera henne, kanske för att de själva insåg att det var lönlöst...) beslutade sig Försäkringskassan våren 2009 för att hon skulle genomgå en så kallad försäkringsmedicinsk undersökning. Detta var en tung historia för min mor. Under en hel vecka utsattes hon för det ena testet efter det andra av psykolog, arbetsterapeut, sjukgymnast, läkare osv. Deras samlade bedömning var slutligen att min mor hade varaktigt nedsatt arbetsförmåga och att det inte fanns något arbete på den reguljära arbetsmarknaden som hon skulle kunna genomföra. De menade att kanske skulle man efter en period kunna pröva om hon kunde göra något på deltid i en skyddad verksamhet.

Så var det med detta. Det hände inte mycket mer där. Min mamma fick fortsatt sjukersättning till och med juli 2010. Under våren 2010 börjar min mor få indikationer på att hon kanske kommer att utförsäkras. Detta leder till en försämring i hennes tillstånd. Hon blir mer deprimerad än tidigare. Ingen människa klarar fullkomlig ovisshet. Hon har en handläggare på Försäkringskassan som säger att hon nog kommer att kunna få halv sjukersättning i alla fall. Under sommaren blir det svårt att få kontakt och några vettiga svar i och med att handläggaren går på semester. Men min mor får i vilket fall som helst veta att hon förmodligen kommer att utförsäkras helt. Kanske skall här inflikas vilket arbete hela denna pappersexercis som ligger bakom allt detta innebär. Det vore mycket för en frisk människa. För en som är sjuk är det snarast övermäktigt. Bara jag hör om alla papper mår jag dåligt. Men min mamma vill ha koll och ordning på detta så att hon i god tid kommer att veta vad som händer. Men se det går inte! Någon ny prövning görs inte under den pågående ersättningsperioden, av någon anledning. Vad som händer är att hon i juli skickas på en träff med en handläggare på Arbetsförmedlingen. En handläggare som har svårt att se vad hon skall kunna göra för min mamma, denna sjuka människa som har kravlat sig ur sängen för att ta sig till detta möte. För min mamma är inte dagarna som för dig eller mig. Vad vi kallar vanlig ork, det har inte hon. Att ta sig ut före klockan tolv är en bedrift. Just den här morgonen innan mötet på Arbetsförmedlingen klev min mamma upp ur sängen kvart i tio. Vid tio kom taxin. Hela morgonen innan hade hon kräkts. Det är en annan bieffekt av hennes sjukdom. Hon kräks väldigt ofta. Ibland så ofta att hon inte kan gå ut. Och hon har väldigt svårt att sova. Normalt sover hon två-tre timmat per natt. Då är det inte konstigt att man mår dåligt. Det skulle du eller jag också göra. Även om vi var friska i övrigt. Och man mår inte bättre, och man får inte lättare att sova när man är ständigt oviss, när man ständigt oroar sig över hur man skall klara av sin framtid. Vid det här laget är min mor i upplösningstillstånd. Hon är en människa som jag inte längre känner igen som min mamma. Hon är inte min mamma längre. Hon är bara en sjuk människa. Det är vad hennes identitet har reducerats till. Det här är sorgligt. Och jag tror att hon kommer bli ledsen om hon se att jag skriver så. Men det måste sägas. För övrigt brukar vi inte träffas så ofta numera, det är för ansträngande för henne. Om vi ses hälsar jag på henne och sitter bredvid henne på sängen. Att gå ut och göra något, det kommer inte på fråga. Sist vi var ute på stan tillsammans, som jag minns, var i december 2008. Vi köpte varsin julklapp till varandra.

Någon vecka eller så passerar. I början av augusti ringer handläggaren från Försäkringskassan. Hon har ett besked. Min mor blir utförsäkrad. Helt. Detta meddelades alltså via telefon. Där och då bryter min mamma ihop. Hon uppfattade inte vad handläggaren i andra änden av telefonen sa. Allt blev en dimma. Jag råkade ringa en stund senare. Då kunde inte min mamma tala för hon hade tagit tre(!) Sobril (ångestdämpande, muskelavslappnande) för att lugna ner sig. Min mamma har en jävla tur som har ett antal människor runt sig som kollar att hon äter mat och att hon tar sig ut, som hjälper henne att handla och städa, och som finns där och ser efter henne i allmänhet. Annars undrar jag hur det skulle gå. Jag är glad att hon inte behövde vara ensam efter att ha fått det där telefonsamtalet.

Min mamma är efter detta som någon helt annanstans. Hon har helt fallit samman. Jag vill så klart veta hur detta överklagas (alla myndighetsbeslut skall vara skriftliga och går att överklaga). Men se det går inte att överklaga, för beslutet är inte formellt fattat ännu. Så kan det alltså gå till på Försäkringskassan: man kan meddela ett beslut som inte ännu har fattats. Heja! Efter visst tjat från min sida tilldelas min mamma i alla fall ett datum då beslut formellt skall fattas. Det blir den 16 augusti. Fast beslutet är ju redan fattat, på ett eller annat vis.

De läkare och övriga personer som har fattat detta beslut har aldrig träffat min mamma. Efter att ha ordnat en fullmakt ringer jag upp handläggaren på Försäkringskassan som suckar och stönar efter varenda fråga (här vill jag påminna henne om att hon arbetar inom statlig förvaltning, med andra ord är hon till för medborgarna, inget annat). Jag ber att få veta på vilka grunder beslutet har fattats. Svaret jag får är att det grundar sig på den försäkringsmedicinska utredningen från våren 2009, som Försäkringskassan själv låtit genomföra, samt två läkarutlåtanden från en endokrinspecialist på Karolinska sjukhuset. I alla dessa dokument är slutsatsen att min mor inte är arbetsför. Detta gäller även den försäkringsmedicinska utredningen, som de själva har gjort. Läkaren från Karolinska sjukhuset börjar bli rent av förbannad på alla underliga frågor där hon ombeds ranka hur min mors arbetsförmåga ligger till. Hon vet inte hur det är tänkt att detta skall gå till; hur skall denna rankning göras? Men det räcker icke. För de har hittat ett halmstrå att gripa efter i sin jakt för att få siffrorna att passa regeringen. I den försäkringsmedicinska utredningen står att läsa att kanske eventuellt kan aktivitet, på deltid, i skyddad verksamhet, prövas längre fram. Jag frågar om de menar att heltidsarbete är lämplig arbetsträning. Hon suckar. Och pustar. Och stönar.

Någon dag senare ringer jag åter upp handläggaren på Försäkringskassan för att meddela henne att det kanske blir svårt att få tag i min mamma den närmaste tiden, eftersom hon är inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning. Jaha, svarar hon. Hej, säger jag.

Jag vet att handläggarna på Försäkringskassan bara gör ett jobb. Men vart tog medmänskligheten vägen? Hur kan man förhålla sig så kall till en människas tragedi?

Jag hälsar på min mamma på sjukhuset. Karolinska i Huddinge är stort och jag hinner gå vilse innan jag hittar rätt avdelning. Där får jag ringa på en klocka och så kommer en sköterska och låser upp dörren. Min mamma är inlåst. Två gånger om dagen får hon gå ut. Trettio minuter varje gång. De första dagarna hon var där fick hon inte gå ut alls. Suicidtankar heter det. När man inte orkar leva mer. Hon vet precis hur hon skulle göra. Hon har ju fler piller hemma i badrumsskåpet än de flesta lyckas knapra sig igenom under en hel livstid. Då vaktar de på en. Men de är snälla. På fredagen poppar de popcorn.

Kuratorn på den psykiatriska avdelningen ser till att få beslutsdatumet för sjukersättningen uppskjutet en månad. På så sätt får Försäkringskassan också utlåtanden från två olika psykiatriker att begrunda. Behöver jag säga vad de här utlåtandena föreslår? Nej, det behöver jag inte. Men jag säger det ändå. De menar att arbete vore ytterst olämpligt för min mor och att den behandling hon utsatts för har bidragit till hennes psykiska ohälsa.

Nu på torsdag 16 september skall Försäkringskassan fatta ett beslut. Jag vet inte hur det faller ut. Men det är ett faktum att den ursprungliga sjukersättningsperioden tog slut 31 juli. Sedan dess har min mamma inte fått några pengar. Inte från Försäkringskassan. Inte från Patientskadeförsäkringen. Inte från sin privata försäkring. Det är nämligen så lustigt att de två sistnämnda inte kan utbetalas utan ett beslut från Försäkringskassan. Det spelar ingen roll hur mycket man har kommit fram till att min mor har skadats genom försumlighet i vården; så länge Försäkringskassan inte anser att hon är sjuk så får hon inte ett korvöre.

Och då är vi tillbaka där vi började: idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet.

Slutligen svalde min mor sin orubbliga stolthet och kontaktade den lokala stadsdelsförvaltningen för att ansöka om försörjningsstöd (det är vad som förr kallades socialbidrag). Hon har inget annat val. De har frågat henne om hon inte kan låna pengar av någon annan. Men det kan hon inte. Hon kan inte låna mer. Det går ju bara att fantisera om hur detta måste kännas för henne. Hon har aldrig varit arbetslös, aldrig levt på a-kassa, alltid jobbat. Men nu sitter hon ändå där. Och måste be om hjälp. Det är den sista utvägen. Man ska skämmas om man sitter där. Det vet alla som gjort det. Handläggaren som intervjuar henne har taggarna ut från början. Min mor får frågan om hon har arbetat tidigare i sitt liv. Ja, trettio år, svarar hon. Och har du varit sjukfrånvarande tidigare? Nej, inte bortsett från de sju respektive tio månader jag var hemma efter att ha fött barn. Så det får ni väl räkna av då. Detta säger min mamma en smula ironiskt, hon har trots allt sina stunder ibland. Handläggaren har ingen humor, fattar inte. Hon säger bara att, nej, sånt räknar vi inte.

Det är ju så att min mor äger sin lägenhet. Det tycker de inte att man får göra om man behöver ekonomiskt stöd. Men den reella situationen ser ju ut som så i Stockholm att det är väldigt svårt att få tag i en hyresrätt. Det gick helt enkelt inte att få tag i en hyresrätt när min mamma behövde en. När hon bestämde sig för att skilja sig så hade hon ingen bostad. Hon hade inte mycket annat val än att köpa. Det är ju för övrigt den politik som förs nu; ju mer av allmännyttan vi kan sälja ut desto bättre. Ergo: folk ska äga sin bostad. Men om du hamnar i trubbel måste du sälja. Som något slags stigmatiserad underklass. Vad någon skall tjäna på detta vet jag inte. Det kostar ungefär lika mycket att bo i en bostadsrätt.

Men fyra månader får hon på sig. Japp. Den där lägenheten är hennes trygghet, hennes borg. Riv den och hon har inget kvar. Det säger hon själv. Det är rädslan för att förlora hemmet som är det värsta. Det här vet man om man talat med henne en eller ett par gånger. Och var skall hon bo istället, sådär apropå? Hon kan ju inte gå i trappor, så det måste ju vara bottenplan eller finnas hiss. Vem tjänar på att vi behandlar en människa så här? En människa som kanske ändå inte har så långt kvar att leva. En sjuk människa. En människa med negativ prognos. En människa som aldrig kommer att bli frisk.

Varför? Varför? Varför?

Detta är en fars. Alla vet det. Men inget kan vi göra åt det. Oavsett vad de hittar på är det skattekronor som bekostar detta. Det gör det samma om det är sjukersättning, aktivitetsersättning eller försörjningsstöd. Kan man inte låta människor vara ifred? Vem har vunnit något på att en människa hur brutits ned? De borgerliga politikerna talar gärna om incitament för att arbeta, men vilka incitament har min mor? Ska det vara så svårt att acceptera att vissa människor inte kan bidra lika mycket som alla andra? Dessutom har hon slitit som ett djur i över trettio år, gått till jobbet varenda dag. Kunde inte det räcka? Har hon inte bidragit nog? Om inte sjukersättningen är till för min mor, vem är den då till för?

Det är som skojfriska personer säger, enda giltiga skälet till frånvaro är egen begravning. Det är vad Alliansen säger också. Men de skojar inte.

Detta är Sverige 2010, under borgerligt styre. För mig är inte detta vilket val som helst. Det handlar inte om abstrakta plånboksfrågor eller ens rena ideologiska ståndpunkter egentligen. Det handlar om en människa och hennes rätt till värdighet.

2,265 comments:

 1. Rätt. Folk borde läsa det här så folk tar tag i sig själva och röstar för solidaritet och inte för egoism.

  ReplyDelete
 2. åh herregud! hur kan detta få ske i sverige 2010?
  Jag gråter....

  ReplyDelete
 3. Usch. Vilken hemsk berättelse. Tyvärr tror jag de behövs för att folk ska förstå vad borgarnas politik leder till i förlängningen. Skattesänkningar kan väl vara ok, men det ska ske på ett rättvist sätt och inte drabba de svaga, sjuka och arbetslösa. Hoppas att din tragiska berättelse gör att en och annan som tänkt rösta på Alliansen tänker om.

  ReplyDelete
 4. Den här texten måste alla läsa. Fantastiskt skrivet. Jag lider med dig och din mamma. Det är en stor jävla skam att media inte uppmärksammar utförsäkringarna mer än de gjort.

  ReplyDelete
 5. En stor varm kram till dig och din mamma. Jag har också en kronisk skada pga felbehandling i vården och väntar besked från PSR. Fem år har gått och jag utreds ännu. Är inte lika illa däran som din mor, men kommer troligen inte att kunna jobba heltid i a f. Jag som var karriärist. En duktig flicka. Så jag förstår vad ni går igenom. Och lider med er. Håller alla tummar och tår för att den här historien får ett värdigt slut. Att ni får rätt. Och frid att leva vidare, även om det är tungt.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Det här handlar egentligen om att det sitter imkompetenta (och korkade) människor och talar om hur andra männskor skall besluta om ytterligare andra människors liv.

  ReplyDelete
 8. där hade du min odelade uppmärksamhet. och jag idag röstade jag rödgrönt. regeringsskifte inom en vecka, kommer bli så himla fint.

  ReplyDelete
 9. Tårar till middag. Tack för din/er berättelse, Emelie.

  ReplyDelete
 10. Efter att ha läst det här kommer jag inte att rösta på din mamma.

  ReplyDelete
 11. Fruktansvärt att det kan gå till såhär. Jag blir alldeles matt. fantastiskt att du orkade dela med dig, det enda vi kan göra är att berätta våra historier, det handlar om, och berör oss ALLA.
  Lycka till, till dig och din mamma och alla tummar för regeringsskifte!!!

  ReplyDelete
 12. Fy fan i helvete. Vilken upprörande och välskriven historia. Och tyvärr inte det minsta förvånande. Försäkringskassan är ett gäng trötta, deppiga människor som är stenhårt politiskt styrda att behandla sina kunder (oss!) som skit.

  ReplyDelete
 13. Hoppas denna text sprider sig som en löpeld över internet. Det verkar redan ha börjat, vad det ser ut som. Ibland behöver man se det stora i det lilla.

  ReplyDelete
 14. kan du lägga ut en mailadress?

  ReplyDelete
 15. det är bara för sjukt det här. ta det till tidningarna om dom inte ändrar sitt beslut !

  heja din mamma, heja dej !

  ReplyDelete
 16. Åh, vad jag känner för er. Av hela mitt hjärta, beklagar jag. På riktigt. Du har dessutom skrivit det så bra, insiktsfullt och berörande. Fler borde läsa detta. Så viktigt! Hur ska denna text nå ut till stora massan? Fler måste läsa och förstå vad som pågår. Uppdrag granskning som någon föreslog? All kärlek till er. Styrkram// Mia

  ReplyDelete
 17. Stort tack för att du valt att dela detta med oss. Jag kommer länka vidare så att så många som möjligt får möjlighet att läsa och tänka. Stor kram.
  /Anna-Karin

  ReplyDelete
 18. Önskar er allt väl, dig och din mamma. Och hela landet. En ny regering - jag kan knappt vänta.

  Min mamma är också utförsäkrad. Kanske orkar jag göra som du någon dag, och skriva om det.

  ReplyDelete
 19. Det här är sjukt, sjukt, sjukt. Jag hoppas du sprider din text vidare på internet, till tidningar, till politiker - ja, till alla.

  ReplyDelete
 20. ett förslag..
  Din mamma överlåter lägenheten på dig. Du skriver dig på din mammas adress. Sedan upprättar ni ett hyreskontrakt. där du hyr ut delar ett rum till din mamma.

  Din mamma har nu ett juridisk bindande hyreskontrakt på ett rum och inga tillgångar.

  Dessa har hon spelat upp om någon frågar

  Du bör vara skriven på adressen on någon nitisk person i BRF börjar klaga.

  Reellt har ingenting ändrats din mamma bor kvar. din post får du dock hämta hos mamma då och då :)

  ReplyDelete
 21. Vad händer när hon säljer? Måste hon då leva på de pengarna (efter skatt förstås!) tills de tar slut?

  Kan hon sälja till dig för liten peng och så kan du "hyra" ut den till henne?

  ReplyDelete
 22. Vidrigt. Riktigt jävla vidrigt. Vi måste orka slåss för att det inte ska bli ännu värre - det räcker inte med att lägga en lapp i en låda på söndag.

  För snart är det för sent. Snart går det inte att vrida klockan tillbaka.

  Mycket fin text.

  ReplyDelete
 23. det viktiga är att inte ha några tillgångar på papperet så att säga.

  antingen sälja till hyfsat pris till dottern och ta ut pengarna cash. Eller, vilket jag är mer osäker på, överlåta lgh till underpris till dottern. Notera att styrelsen i BRF kan reagera på ett för lågt pris och undra, men om du förklarar situationen har jag svårt att tro att de skulle ställa till med ngt.

  ReplyDelete
 24. så sjuk och fruktansvärd historia. jag vet inte om det värmer något att höra från en total främling men jag önskar så att något händer som hjälper dig och din mamma.
  jag röstade idag, och det var inte på alliansen.

  ReplyDelete
 25. Det sprider sig redan på Facebook. Hemskt med din mamma, bra att folk får veta hur det går till!

  ReplyDelete
 26. gud, jag ska göra mitt bästa för att sprida det här över internet, för det här är vad valet handlar om! vi kan inte fortsätta ha den här fruktansvärda människosynen som styr!!

  ReplyDelete
 27. Hej jag känner igen det där med att Försäkringskassan beter sig som jag-vet-inte-vad.
  De verkar inte ha någon större koll på vad de har för papper insamlade någon koll alls. Om en person har fått en allvarlig stroke och läkarna intyger om hur läget är, att man sitter i rullstol och inte är i det hela taget arbetsför, sänder de fortsatt ut brev om att de vill ha papper där man måste beskriva allt om vad som hänt, hur man känner sig och om man inte tror att man ändå kan jobba, fastän man är halvt förlamad och inte kan snacka. Sen visar det sig att de redan HAR papper om det hela, bara det att de inte kollat igenom alla arkiv och papper vad det nu kan vara. Det sliter som sagt inte bara på den som det gäller, utan även nära och kära som helt säkert inte har det lätt de heller.

  Så som sagt, vart FAN tog medmänskligheten vägen Försäkringskassan?

  ReplyDelete
 28. Fy vad hemskt!! Det är för jävligt att det får gå till så här i dagens Sverige!!! Jag hoppas på ett bra besked på torsdag. Om det nu går att få ett sånt... Håller tummarna för din mamma imorrn!

  ReplyDelete
 29. Jag är inte ett dugg förvånad.Tyvärr är det alldeles för många som inte fattar förrens det ev drabbar dom själva.HOPPAS ändå det löser sig för din mamma och alla andra som blir behandlade på detta vidriga sätt.Tankar och Kramar till er!

  ReplyDelete
 30. Detta borde du ge Reinfeldt personligen. PÅ lördag är det manifestation på mynt torget 12-15 mot den grymma behandlingen av oss sjuka.
  Ta alla du känner och kom....vi måste visa regeringen att vi inte godtar deras lagar och regler.
  www.kajzakavat.se

  ReplyDelete
 31. Detta är det värsta jag läst!
  Jag har inte ord & jag ryser av tanken att detta är Sverige anno 2010.

  Det är helt oacceptabelt & någon måste gripa in. Vad säger media om denna "pikanta" sak mitt i valdebatten?

  Jag är så hemskt ledsen på din mors & dina vägnar. Jaga ryser & får ont i magen, för jag vet så in på huden hur det är att terroriseras av välfärds samhället, att plötsligt inse att hela vårt säkerhets nät i samhället bara är fake.

  STÅ PÅ GE ALDRIG UPP!!

  Jag skall göra mitt för att sprida saken
  //Sessan

  ReplyDelete
 32. Jag gråter! Det finns inte ord!!!

  ReplyDelete
 33. Vet inte vad jag ska skriva. Jag gråter. Kan inte föreställa mig hur det känns för dig och din mamma.

  Den här sortens berättelser måste ut!

  ReplyDelete
 34. Fruktansvärt! Ord kan inte beskriva. Tack för att du delade med dig. Jag ska dela den vidare. Precis som du skriver, detta är inte som vilket val som helst. Svenska folket vill inte ha något i närheten av detta. De vet bara inte sanningen.

  ReplyDelete
 35. Jag är helt tom på ord efter att ha läst detta, men vill ändå skicka mina varmaste tankar till din mamma och till dig. Jag hoppas innerligt att alliansen förlorar allting i valet och att de röda kan få ordning på sverige igen.

  All all kärlek jag kan uppbringa till er idag och jag hoppas verkligen att din mamma på något vis får behålla sin lägenhet och kommer tillbaka till livet.

  ReplyDelete
 36. Jag gråter med dig kära medmänniska. . . ;(((
  Vi jobbar för fullt för att denna orättvisa skall få sin slut och jag hoppas att du kommer, om du orkar och vill givetvis, med oss på facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=102493966453686

  eller på RESURS:
  www.resurs.ning.com

  Många kramar till dig och din mamma i denna oerhört svåra situation som denna alien regering har försatt oss i!!

  / P

  ReplyDelete
 37. På facebook: Det pågår en tragedi i Sverige:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=102493966453686

  ReplyDelete
 38. Detta är omänskligt galenskap, sjukaste jag hört.

  ReplyDelete
 39. Tack för att du öppnat mina ögon :(

  ReplyDelete
 40. Det här var ett så otroligt starkt inlägg. Naket. Smärtsamt. Och som det här gör ont att läsa. Det ska inte få gå till såhär. Det kan inte få gå till såhär. Men det gör ju det. Och det är fullkomligt, fullkomligt vidrigt.

  Tack för att du skriver om det. Belyser. Visar sanningen.

  (Nu ska jag torka tårarna.)

  ReplyDelete
 41. Ja, det finns alldeles för många historier likt denna också tyvärr. Jag går själv en kurs med folk som blivit utförsäkrade. Själv fick jag 0 i SGI= ingen sjukpenning alls för att jag kämpat på själv, satte en dum stolthet i att inte be FK om hjälp. Till slut när jag insåg att jag var tvungen fick jag alltså noll i pengar för att jag under 3 månader försörjt mig själv på sparade pengar. Man får inte det. Man får inte vara utanför systemet EN DAG, för då blir din SGI noll kr.
  Vårat skyddssystem är hur bräckligt som helst, hålen att falla igenom där är större än ozonskiktet.
  Papper, papper ska skickas. Jag skriver personligt, bönar och ber, visar att jag sålt hus och bytt till automatbil, kämpat på själv. Det hjälper så klart inte. Dessa kalla standardsvar man får tillbaka gör en skitfrustrerad- DE SER EN INTE SOM MÄNNISKA!
  Min överklagan lästes inte ens, för hon hade bråttom iväg på semester.
  Man känner sig maktlös, uppgiven, som sagt SVIKEN! Helt värdelös :-(
  Haken är att bluffmakarna slinker igenom. Det är ärligt folk som drabbas- vi som inte är nog fräcka till att hitta sätt att fixa biffen ändå.

  Det är hemskt för din mamma, förstår det! Det drar ner hela hennes omgivning också. Vad sådan här behandling gör med människor påverkar psyket oerhört.
  Massa sympati till er!
  Vet inte vad Sverige är för land längre....

  ReplyDelete
 42. finner inte ord. så fruktansvärt vidrigt! jag blir så ledsen när jag läser detta.
  jag lider verkligen med er och hoppas att ni kommer igenom detta på ett eller annat sätt!!

  ReplyDelete
 43. Jag vet vad jag ska rösta nu! Utan tvekan! Håll hoppet uppe!

  ReplyDelete
 44. "Det handlar inte om abstrakta plånboksfrågor eller ens rena ideologiska ståndpunkter egentligen. Det handlar om en människa och hennes rätt till värdighet."

  Gör det? Alternativet till alliansen är väl de röd-gröna antar jag.
  Och att rösta på en "allians" där en av de allierade är leninist känns ju bra.

  5 miljoner människor dog i massvält under lenins styre när han förstatligade jordbruket. Lägg där till alla avrättningar mm och kom sedan tillbaka om mänskligt värde.

  Nej, du verkar enbart rösta med egen plånbok utan vare sig tanke eller hjärta.

  Din historia om din mor är, om den är sann, mycket tragisk. Men att göra en politisk poäng av den när vi pratar om din egen mor väcker avsmak.
  Det handlar ju dessutom om allt du säger är sant om extremt inkompetenta personer anställda av staten, inte om politiken.

  Och om alliansen får fortsätta styra kommer det säkert bli ett uppsnäpp även inom statliga och kommunala inrättningar.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15777&a=264856

  http://sv.metapedia.org/wiki/Kommunismens_brott_mot_m%C3%A4nskligheten

  ReplyDelete
 45. Tack för denna text, den behövs!

  ReplyDelete
 46. Så mycket illska som bubblar upp inom mig när jag läser detta.. Det e PRECIS som i USA! Varför kan inte Sverige förbli Svenskt & unikt som det alltid varit, utan ska leka lillebror till det GIGANTISKA USA, som i sig själv håller på att rasa i fogarna? Du pratar inte överdriven, missbrukad välfärd, utan en människa som var med och byggde upp det samhälle som politikerna idag försöker rasera... Tårarna rullar över den maktlöshet den lilla människan har.. Det behövdes bli sagt! En styrkekram till dig och din mamma, och Lycka Till!!

  ReplyDelete
 47. Jag beglagar eran situation å det grövsta. Allt för ett litet blodprov som aldrig togs och några läkare som sade att "kanske om några år... kan hon arbeta..."

  Men efter att ha läst hela blogginlägget så bara jag undrar: På vilket sätt är detta den borgerliga alliansens fel? Var det Reinfeldt som skrev "Akromegali?" i hennes journal men som inte tog blodprovet? Var det Maud Olofsson som var hennes handläggare på försäkringskassan? Är det Göran Hägglund som sagt att hon inte ska få någon ersättning?

  Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, och vården har länge behandlat patienter fel. Det är inget nytt fenomen någonstans. Presentera Hägglund för kvinnan i inlägget och han skulle säga att hon absolut ska ha rätt till ersättning. Det är inte alliansens fel att försäkringskassan beter sig fel (något som de för övrigt gjorde även under rött-flagg i sverige).

  Jag röstade idag, på Kristdemokraterna som i allra högsta grad värnar om äldre, sjuka och andra.

  ReplyDelete
 48. Jag säger som jag sagt varenda gång jag blir tillfrågad: Ett samhälle är inte bättre än hur de behandlar sina svaga. Jag hoppas att många tänker på det innan söndag.

  Mina tankar är med er båda. Tack för att du delade din historia med oss.

  ReplyDelete
 49. En förfärlig historia! Jag hoppas FK ändrar sig och tar ett för din mamma positivt beslut i morgon!

  ReplyDelete
 50. Jag hoppas alla förstår att det här ett solklart fall av feldiagnoser, missbedömningar och byråkratiskt fummel. Självklart vill inte någon regering, blå eller röd, att en sådan här tragedi ska behöva finnas.

  Det hade absolut inte spelat någon roll om vi haft en röd regering.
  Faktum är att vi haft en röd regering de senaste 80 åren i Sverige och det finns otaliga fall liknande, och värre, som detta.

  ReplyDelete
 51. Fy fasen! Det var det värsta jag hört någonsin. Död åt försäkringskassan och den borgerliga regeringen. Att man får bete sig så här i dagens Sverige - det är helt makalöst! Jag skäms. Att sparka så på nån som redan ligger ner!
  Jag önskar dig och din mamma allt väl och hoppas att ni finner ett ljus i mörkret snart.
  Stor kram

  ReplyDelete
 52. Fuck this shit. Så här kan de ju inte hålla på!
  Varför kan de inte bara utveckla ett system som gör det billigt, effektivt och rättvist att utreda sådant här? Så kunde skattepengarna som din mamma och alla vi andra jobbat ihop under alla år gå tillbaka till henne istället för slackers som fuskar till sig bidrag för att de tycker att det är tråkigt att jobba eller för slitigt att utbilda sig till något roligt.

  ReplyDelete
 53. Käre Simon. Jag har inte svarat på någon annan kommentar, men din måste besvaras. Det går inte att svära de ansvariga politikerna fria. Försäkringskassan följer beslut som de blivit ålagda av regeringen. Ingenting annat. Jag nöjer mig med att kommentera så.

  ReplyDelete
 54. Jag lider med dig och framförallt din mor!
  Ja röstar inte höger iaf den saken är klar. (och har varit glasklar i många år)

  Jag hoppas innerligt att ni får en positiv lösning och frid så fort det bara går!

  ReplyDelete
 55. hej....

  jag kunde ha varit din mamma.... sitter här, försöker ljuga för min dotter, låtsas att allt kommer att ordna sig men så fungerar det inte, jag tror verkligen inte att det kommer att ordna sig för mig den här gången...

  håller tummarna för din mamma OCH dig, det måste börja ifrågasättas och det måste få bli några lyckligare slut, jag har gett upp, ta hand om er och en stor kram!

  /en annan mamma

  ReplyDelete
 56. Starkt av dig att dela med dig av er historia!
  Finner inga ord...

  ReplyDelete
 57. jag önskar dig och din mamma all lycka!! Hoppas hoppas det blir bättre på något sätt..

  ReplyDelete
 58. Hej,
  tyvärr går det inte att sälja lägenheten till underpris till en anhörig för att ducka kravet från socialtjänsten. Det ni borde göra är att överklaga rådrumsbeslutet på fyra månader för försäljning av lägenheten. Har ni inte fått rådrumsbeslut så kräv det och överklaga sedan det med hänvisning till din mors fysiska och psykiska hälsa samt till att hon troligtvis kommer att bli självförsörjande genom inkomst av sjukersättning. De bör inte kräva att man säljer en bostadsrätt om hon har ett kortvarigt behov av bistånd tills annan inkomst kommer igång. Vidare bör ni kräva hjälp av socialtjänsten i kontakten med FK, eftersom allt bistånd från socialtjänsten ska vara förenat med att hjälpa individen till ett självständigt liv (as in ett liv utan soc). Detta finns i 4 kap 1§ SoL. Ofta har socialsekreterare örnkoll på vad det är i läkarintygen som "inte går hem" hos FK och kan kontakta läkaren för att få ett bättre intyg som håller för överklagan/ ny ansökan. Lycka till med allt!

  ReplyDelete
 59. Till den som skriver om kommunismen här ovanför: det är sant att många människor led och dog i kommunismens namn. Det är sant för att vi vet det, för att det går att mäta. Kommunismen var väl avgränsad. Hur många människor lider och dör varje dag i kapitalismens namn? Hur många torteras, inte aktivt, men passivt av fattigdom, svält och brist på människovärde på grund av den dyra och heliga marknadsekonomin?
  Det är mycket svårare att mäta, men nog fan är det fler än 5 miljoner. Hur många dör i aidsdrabbade länder i afrika varje år på grund av att kapitalistiska företag håller på sina läkemedelspatent? Rätt många. Fler än fem miljoner, ja visst.
  Hur många våldtas, torteras och dödas i Kongo på grund av värdet på de mineraler som finns där?

  Jag försvarar inte kommunismen, men att hävda att alliansen står för ett sunt och människovärdigt ideal är att ljuga för sig själv.

  ReplyDelete
 60. Tack för din berättelse. Den är viktig och ger mig näring. Tack för att du orkar.

  ReplyDelete
 61. Fy fan. Det är ett sådant otroligt vidrigt sätt att behandla en människa som har betalat skatt och varit en "duktig" arbetare i över 30 år... Kafkaeskt.

  ReplyDelete
 62. Upprörande och fruktansvärt tragiskt. Så här får det bara inte gå till och ändå gör det uppenbarligen det. Tänk så lite vi andra i landet skulle veta om din mamma inte hade en så engagerad och vältalig dotter som hon har. Stort tack till dig för att du delar med dig och öppnar våra ögon för den bistra verklighet som råder.
  Många kramar, Sara Heurlin

  ReplyDelete
 63. En vis man (Joe Strummer) lärde oss att rösta inte för något utan i protest. Då jävlar kommer man iväg.

  ReplyDelete
 64. Skruttet: Patent är ett monopol, sanktionerat av staten. Det hör inte hemma i en sann marknadsekonomi.

  ReplyDelete
 65. En tragisk historia, än mer tragiskt att försöka lasta alliansen för något som orsakats av en slarvig läkare och inkompetenta handläggare inom f-kassan.
  Så här har det ju tyvärr varit under flera decennier, dvs även under sosse-styre.

  Det blir inte bättre med en rödgrön regering, snarare sämre eftersom deras politik hämmar tillväxten av nya privatägda företag.
  Tillväxt är vad Sverige behöver för att ha råd med en offentlig sektor värd namnet.

  ReplyDelete
 66. Emelie: Försäkringskassan tolkar regler som är uppsatta av regeringen. Jag tycker du ska maila din berättelse till någon allians-politiker eller till någon i den nuvarande regeringen. Är övertygad om att de, precis som jag, vill att din mor ska få ersättning.

  ReplyDelete
 67. Tack för att du skrev ner din och din mammas berättelse. Jag hittade den hos en kompis som länkat till den på fb för att få fler att inse vad Alliansens politik innebär och har själv länkat till den också. Hoppas det är ok! Lycka till med allt!

  ReplyDelete
 68. Inget jag skriver kan ta bort er smärta! Men vill ändå ge er en stor kram! Jag blir ifrågasatt av F kassan, trots att jag har flertalet läkare som står bakom mig! MEN vilka är dem att påstå att dem skulle vara bättre än F kassans egna? USCH!

  Stor kram till er! Ge din mamma en extra!

  Smaragden

  ReplyDelete
 69. Jag väljer att länka på min facebook. Som ovanstående skriver. ALLA borde läsa detta! För ett rödgörnt sverige. evelina.reich@hotmail.com

  ReplyDelete
 70. Detta sprids på facebook och jag tycker att du är modig och bra som vågar dela. Hoppas att det finns nåt hopp i det beskedet som kommer imorgon. jag undrar en sak, får du stöd i detta? Kramar

  ReplyDelete
 71. Stark berättelse men det finns tyvärr alltid folk det är synd om oavsett vilken regering som styr.

  vare sig man ska hylla eller såga så kan en sittade regering inte påverka allting.

  pengar kommer alltid fattas, det gäller att lösa så många problem som möjligt med otillräckliga medel.

  en otacksam uppgift ovasett vilken regering som bestämmer. Lätt att stå på sidan att säga att det där hade vi löst. Sverige har det trots allt bättre än de flesta länder i europa

  ReplyDelete
 72. Jag kan inte ens börja jämföra min mammas lidande med din mammas, men jag måste ändå dela med mig.

  För några år sedan blev min älskade mamma diagnostiserad med fibromyalgi. Det är en obotlig sjukdom som orsakar kronisk smärta. På det har hon en minst sagt tragisk barndom präglad av saker som kanske till och med är värre än dem som nämns i Dave Pelzers böcker... Hennes kropp är liten och så utsliten att hon måste sätta sig och vila om hon ska baka bullar, för hon får ont i kroppen och blir utmattad. Även min kära mor, som har åtta läkare som säger att hon måste gå i sjukpension, vill försäkrignskassan ska jobba.

  Jag kan inte ens börja förstå den terror din familj har utsatts för, men jag vill att du ska veta att vi är fler döttrar som måste se våra mödrar lida varje eländig dag under den blå regeringens regim. Nu på söndag är det vår tur att förhoppningsvis ge dem en chans. Tack för att du finns, nu känns det inte lika ensamt längre <3

  Jag hoppas att din historia sprids så att fler kan bli upplysta...

  ReplyDelete
 73. Kan man PM:a eller maila dig? Jag har haft erfarenhet av en liknande situation, där jag fick informationen för sent, för att den var användbar, vad det gäller försäljning av lägenhet för personer som söker försörjningsstöd.

  ReplyDelete
 74. Hej,

  All min sympati till din mamma och till dig. När jag hör sånt här blir jag både arg och förtvivlad.

  Jag vet inte hur stor skillnad det gör för dig, men jag tror att det finns många i min vänkrets som inte bestämt hur de ska rösta än så jag delar det här vidare. Jag önskar att det fanns mer än så jag kunde göra.

  ReplyDelete
 75. Tipsa P3 nyheter.
  p3nyheter@sr.se
  Ta upp detta extremfall där det verkligen påvisas hur vrickat det står till.

  Klart att det vore säkerligen att behöva utstå diverse frågor....

  ReplyDelete
 76. Vilket helvete både din mor och du tvingats gå igenom,
  en sådan fruktansvärt omänsklig behandling. Tack för att du delar med dig av din mor verklighet. Jag hoppas många läser det du skrivit, för man kan inte annat än att känna ilska, frustration och sorg. Denna behandling får inte accepteras av oss medborgare.
  Men vad kan man göra förutom att gå och rösta rött?? Någon som har någon idé eller tanke?

  Jag hoppas ni får goda nyheter i morgon. Jag håller verkligen båda tummarna för er.

  /Anna

  ReplyDelete
 77. Det här inlägget borde vara obligatorisk läsning för alla röstberättigade inför söndagen. Ska omedelbart sprida det till så många som möjligt. Det är fan skamligt.

  ReplyDelete
 78. Det är för jävligt hur försäkringskassan beter sig numera men som flera redan konstaterat så följer de de riktlinjer som regeringen ställt upp. Tyvärr är det förmodligen så att vi inte kommer se någon skillnad att tala om oavsett vilket block som vinner i valet eftersom de baserar sin politik på samma beställda utredning.

  Jag har skrivit om det här:

  http://fullmentalstraightjacket.wordpress.com/2010/08/29/blocken-rorande-overens-om-forsakringskassan/

  Huvudpoängen är att politikerna inte längre KAN göra saker så mycket annorlunda helt enkelt för att de målat in sig i ett hörn. De har själva ställt till den här situationen men de kan inte erkänna det eftersom då kommer det att utnyttjas som en svaghet av andra blocket för att vinna röster. Alltså blir det en situation där ingen vill sitta med svartepetter, problemen sopas under mattan och det är de svaga som får ta smällen av politikernas inkompetens. Fullständigt åt helvete!

  Politik idag handlar inte längre om att se till samhällets och medborgarnas bästa, det är bara frågan om makt. Alla tycker i princip likadant, dvs lite lagom i mitten för att locka flest väljare, och det enda som gäller är att lyckas ta regeringsstafettpinnen.

  ReplyDelete
 79. Moment 22. Politikerna "kan inte kommentera enskilda fall" och FK hänvisar till politiskt beslut. Till de som tjafsar om kommunism och att sossarna var lika illa - frågan om kommunism är fullständigt irrelevant i detta sammanhang. Sossarna var kanske illa, men bevisligen inte lika illa. Det är Alliansen som fått igenom reformen. Det är fakta.

  ReplyDelete
 80. Rösta på de som byggde upp välfärdssamhället! Ingen högersympatisör kan påstå att det var högern som byggde det. Högern har istället hela tiden försökt ifrågasätta välfärdssamhällets själva fundament, det vill säga skatterna och rätten till bidrag för den som är svag. För högern vill aldrig acceptera att någon skulle kunna vara svag. För högern är svaghet något fult. Därför kallas nazism för högerextremism.

  ReplyDelete
 81. Så himla vidrigt att det gått till så och så himla viktigt och bra att du skriver och berättar om det.

  Allt gott till dig och din mamma.

  ReplyDelete
 82. Tack för att du delar med dig. Det ger mig näring att fortsätta kampen för ett regeringsskifte, jag hoppas på en lösning för din mamma, det här är inte värdigt någon det hon får gå igenom.

  ReplyDelete
 83. Hur kan man spela ut kommunist-kortet när man läser en sån här gripande berättelse?! Hur jävla hjärtlöst och hemskt har inte vårt nya "mänskliga sverige" blivit?

  Jag hoppas verkligen att du inte tar åt dig av de tokstollar som skriver! Vi är många som tycker att det här är helt sjukt.

  ReplyDelete
 84. Din berättelse berörde mig djupt. Det är därför jag kämpar för en bättre sjukförsäkring, för att jag vet att det finns många som liksom din mamma är svårt sjuka men blir utförsäkrade. Simon: har du sett Gunnar Axén (M) när han får frågor om enskilda utförsäkrade? Han vägrar ta i sådana berättelser med tång. Han och de andra i alliansregeringen vägrar helt enkelt att se att det finns sjuka utförsäkrade personer. Därför måste ni rösta bort dessa förnekare som sänkt ersättningarna för att kunna sänka skatterna.

  ReplyDelete
 85. fan vad hemskt! Det låter helt sjukt. Någonting har gått mycket, mycket fel. Jag undrar dock om saker aldrig kan gå fel när sossarna regerar?
  Jag har en i min närhet som blev ungefär sådär sjuk som din mamma. Hon var sängliggande i två år och var inte längre samma person efter. Hon är fortfarande sjuskriven, och får ersättning. Det har nu gått mer än 10 år. Inte för att det gör saken bättre för din mamma, jag menar bara att det inte alltid går fel bara för att högern har makten.
  Hoppas verkligen, verkligen att allt ordnar sig!

  ReplyDelete
 86. Sanslöst att det blivit så här. Sverige är ett rikt land. Den svenska överklassen har det regnat miljarder över tack vare högerregeringens skattesänkningar. De fattiga, sjuka och arbetslösa behandlar de som skit. Jag mår illa när jag läser folk som försöker bortförklara de ansvariga politikernas ansvar för den förda politiken. Reinfeldt och gänget har sabbat sjukförsäkringen helt medvetet. Låt dem veta vad ni tycker om det på söndag!

  ReplyDelete
 87. Jag känner så med er..jag kommer att länka till denna text och hoppas att andra ser vad alliansen åstadkommit under sina 4 år vid makten. Min mamma har själv hamnat i en liknande sits dock pga av annan sjukdom och jag känner igen mycket av det du skriver.

  NER MED ALLIANSEN! LÅT SVERIGE VARA ETT LAND DÄR VI TAR HAND OM VÅRA SJUKA, ARBETSLÖSA OCH SVAGA I SAMHÄLLET..!

  ReplyDelete
 88. Det här är mer än vad någon människa ska behöva gå igenom. Det är illa nog med sjukdomen i sig.
  Flera personer har tyckt att du ska gå till media med denna text och jag instämmer.
  Jag tycker även du ska gå till ansvariga politiker med den.

  Hoppas att det här får en så snabb och bra lösning som det bara är möjligt.

  Varma hälsningar till dig och din mor
  Martin

  ReplyDelete
 89. nog hamnar folk i kläm oavsett om det är alliansen eller de rödgröna som styr.. problemet är ju dock att detta inte är en isolerad händelse i dagens sverige. detta har hänt många i alliansens sverige. och det är en skam.

  ReplyDelete
 90. Jag vet inte vad jag ska skriva riktigt. Mitt fulla stöd till er och alla andra som behandlas på detta ovärdiga vis.

  Deppar ihop om alliansen tar det här valet också.

  ReplyDelete
 91. Jätte fint skrivet och jag förstår din ilska! Men att skylla på alliansen? I det här fallet tror jag att det är inkompetens från myndigheternas sida, semestrar och sådant som på något sätt fått din mammas ärende att hamna i kläm. För man kan bli riktigt förvånad ibland över läkare och myndigheter inkompetens. Dom man trodde var trygga och kände förtroende för.
  Men alliansen skulle aldrig önska någon detta. Jag kan däremot tycka att det också är folkets fel, de som utnyttjat systemet under så många år och det är det regeringen försöker råda bättring på. Människor mår trots allt bra av att jobba och skulle de finnas ett enda jobb till din mamma som skulle passa henne så skulle det ju vara en ljuspunkt i hennes liv. Men nu förstår jag ju att det inte är möjligt i dagsläget av din story och jag hoppas verkligen med hela mitt hjärta att allt löser sig för er.

  ReplyDelete
 92. herregud, jag vet inte vad jag ska säga. Jag ber för din mamma och för dig. Fan för samhället.... fan va ont det gör i mig när jag läser.

  ReplyDelete
 93. Ja det är så att man skäms över att vara svensk idag. Det är bara för jä....t rent ut sagt. Tack för att du tagit dig tid att skriva denna text och delar med dig!!

  Jag gillar din inledning där du skriver "...det är jobbigt när det blir personligt, att det privata är obehagligt /.../ fortsätta att se på samhället som en aggregerad massa, men ni missar mycket av verkligheten."
  Om vi inte orkar/våga/vill eller bryr oss om att se verkligheten kommer fler människor bli marginaliserade och utstötta från samhället. Jag undrar om det är så många som egentligen vill att det ska vara så - innerst inne...

  ReplyDelete
 94. Något liknande har hänt min mamma. Först 10 år fram och tillbaka till en massa läkare utan diagnos. Tillslut kom det fram att hon har ME/kroniskt trötthetssyndrom. Hon mår jätte dåligt och klarar knappt av vardagen. Hon har också hotats av utförsäkring ett par gånger, och rädslan för detta har gjort att hon bara har blivit sämre och sämre. Försäkringskassans och deras läkares uppträdande har varit oacceptabelt.

  Och till er som har kommenterat att detta med utförsäkringarna inte är alliansens fel, ni borde läsa på lite bättre och inte gå på massmedias högerpropaganda!

  ReplyDelete
 95. Folk är så jävla okunniga bara. Det är Thailand och platteve och skitteve på platteven och jag vet inte vad, självhjälpsböcker, slöa egoistiska svenska folk. Egoistiska som barn, röstar fram moderater.

  ReplyDelete
 96. och reinfeldt framhöll i svt för inte mer än nån vecka sedan vilken framgång utförsäkringen varit. han är en hycklare och bedragare, liksom resten av de borgerliga partiledarna. läs även detta:

  http://storstad.wordpress.com/2010/09/10/las-grat-rosta/

  massa pepp till dig och mamman!

  ReplyDelete
 97. Intressant hur många obildade som kommenterar här.

  Men låt oss rösta rött så att Mona kan köpa en herrgård som Göran Person...

  Alla politiska system drabbar någon. Frågan är bara vilket som är bäst: Att alla har det dåligt eller att de flesta har de bra.

  ReplyDelete
 98. @Rickard
  Om det varit din mamma skulle det nog vara helt annat ljud i skällan.

  ReplyDelete
 99. Till de som säger att det här inte är alliansens fel: De styr landet Sverige. De är regeringen. De har ändrat lagarna. De har ansvaret.

  De har haft mer än ett halvår på sig att ändra lagen, men de har inte gjort det av den enkla anledningen att de är ointresserade av samhällets utsatta.

  Jag uppmanar alla som funderar på att rösta alliansen att tänka ett varv till kring vilket samhälle de egentligen vill leva i! Vi kan inte ha det såhär i Sverige!

  ReplyDelete
 100. Det är helt förjävligt. En bekants släkting (med en annan sjukdom) var med om en liknande historia 2002. Såna här fall förekom alltså även under den föregående regeringen. Det är enskilda handlägare på Försäkringskassan som inte alltid är så vettiga.

  ReplyDelete
 101. Otroligt hemsk historia, människor som kommer i kläm är riktigt inhumant.
  Men samma sak hände min dåvarande pojkväns mamma, och detta var sex år sedan under allas vår kapitalist och framgångsrika konsult Göran Perssons styre.
  Hon bodde i en gammal sommarstuga när hon blev utförsäkrad även fast hon hade MS och fick inte socialbidrag för att hon ägde huset. Så detta är inget nytt som har kommit till sedan 2006.
  Men socialbidrag är faktist något få förunnat i världen och det finns ett kapital i en bostadsrätt som gör att det blir orättvist för de som inget har.

  ReplyDelete
 102. Jag kan inte göra annat än likt alla de ovan och skänka mina djupaste sympatier. Jag kan delvis relatera till upplevelsen då min farbror för x antal år sedan fick beskedet: "Sälj allt du äger och ta vara på ditt liv, du kommer att dö inom sex månader.", vilket han inte gjorde, och han har än idag inte fått någon upprättelse.

  Kanske inte en så hemskt lik historia, men det visar ändock på det problemet som är så stort i vårt "solidariska" Sverige, vart tog universalismen vägen, allt för alla, alla för en? Nu när vi lever i ett system där det inte är gynnat att hjälpa andra, vilket då inte är en lönsam "investering".

  Jag önskar all lycka åt din mor och hoppas att hon med din ovärderliga hjälp kommer ur på andra sidan tunneln i ett skick som för henne är ett ordentligt liv.

  ReplyDelete
 103. NER MED ALLIANSEN! LÅT SVERIGE VARA ETT LAND DÄR VI TAR HAND OM VÅRA SJUKA, ARBETSLÖSA OCH SVAGA I SAMHÄLLET..!

  ETT LAND DÄR TILLVÄXTEN HÄMMAS SÅ TILL DEN GRAD ATT HELA LANDET GÅR I KONKURS NÄR DET INTE TILLFÖRS NYTT FRISKT KAPITAL I SYSTEMET!

  ETT LAND DÄR DET ÄR FULT ATT TJÄNA PENGAR OCH DÄR DE SOM LYCKATS I LIVET BLIR BESKYLLDA FÖR ATT STJÄLA FRÅN DE FATTIGA!

  Jag undrar när alla som röstar rödgrönt ska fatta att Sveriges statsfinanser kommer att bli som Greklands om företagen fortsätter att fly landet samtidigt som bidragsutbetalningarna fortsätter som förr...

  Med det sagt...tråkig historia, men att lasta den sittande regeringen för att försäkringskassan inte klarar av att handlägga ärendet i tid är bara lågt.

  ReplyDelete
 104. "Men socialbidrag är faktist något få förunnat i världen och det finns ett kapital i en bostadsrätt som gör att det blir orättvist för de som inget har."

  Detta är helt sant. Men det är inte poängen. Poängen är det faktum att en sjuk människa utförsäkras. Hon är sjuk. Hon skall inte behöva söka försörjningsstöd.

  Och det spelar ingen roll hur ni försöker argumentera: reformen som innebar utförsäkringar genomfördes under Alliansens styre. Att det sedan förekommit problem innan förnekar jag inte. Inget politiskt alternativ innebär guld och gröna skogar.

  Också jag kan se att det fanns behov av att göra något åt höga sjukskrivningstal. Också jag tycker att arbete är något sunt och att alla som kan borde arbeta. Men här har något gått alldeles snett. Om ni träffade min mor skulle ni förstå.

  Allt jag ville var att berätta om en människa, en livs levande människa. De tycks nämligen glömmas bort i den rådande diskursen där bara siffror räknas.

  ReplyDelete
 105. Hemskt! Men skyll på FK, gå till politiker o tidningar. Finns fall som ändrats efter det. Inte ens vi "hemska" moderater vill att detta ska ske. Hur många utförsäkrade idag lever väl med hel eller deltids jobb? Det vill jag veta. FK behöver rensa bland sina anställda så är det bara.

  ReplyDelete
 106. tyvär så hade din mamma fått sälja sin lägenhet även om det varit en rödgrön regering, reglerna för försörjningsstöd ligger många år tillbaka i tiden

  ReplyDelete
 107. Det är så jävla svagt att försöka skylla på försäkringskassans handläggare. Reinfeldt har också försökt göra det. Men F-kassans ordförande har ju själv sagt att de bara följer reglerna som regeringen stiftat....

  ReplyDelete
 108. fyfan i helvete vad förbannad man blir!
  ring media. ställ till med skandal tre dagar innan valet!!

  ReplyDelete
 109. "Med det sagt...tråkig historia, men att lasta den sittande regeringen för att försäkringskassan inte klarar av att handlägga ärendet i tid är bara lågt."

  Jag vill förtydliga att detta inte heller handlar om att lasta regeringen för att Försäkringskassan inte hunnit handlägga ett ärende i tid. Det handlar om att lasta regeringen för hela den fars som dessa orättfärdiga utförsäkringar innebär. Och det är inte heller som att Försäkringskassan inte hunnit utreda. De har låtit bli. Denna cirkus är inte något som har drabbat min mamma den senaste månaden. Den har pågått en lång tid.

  ReplyDelete
 110. Tack för att du orkar dela med dig denna berättelse. Det är viktigt att folk får upp ögonen för vart vårt samhälle är på väg. Jag hoppas verkligen att din mamma får upprättelse av FK och får det stöd hon är berättigad till i sin situation.

  ReplyDelete
 111. Jag är en ganska sansad kille som sällan fäller en tår. Nu gråter jag. Hur jag ska rösta på söndag vet jag.
  Tack för en viktig text.

  ReplyDelete
 112. Också jag tycker att det är svagt att skylla på enskilda handläggare. Jag hoppas det är tydligt att jag inte gör det. Många av handläggarna på Försäkringskassan har det nog väldigt jobbigt.

  "tyvär så hade din mamma fått sälja sin lägenhet även om det varit en rödgrön regering, reglerna för försörjningsstöd ligger många år tillbaka i tiden"

  Och apropå ovanstående citat vill jag åter påpeka att jag egentligen inte invänder för reglerna för försörjningsstöd. Det jag invänder mot är att en sjuk människa skall behöva söka försörjningsstöd.

  ReplyDelete
 113. Tack för att du delar med dig av din och din mors berättelse. Det är historier som denna som jag och andra behöver höra för att kunna förstå hur snett det har kommit att bli.

  ReplyDelete
 114. Jag blir så jäkla arg. De som röstar blått har inget hjärta nånstans, och inga känslor heller tror jag! Detta länkade jag till både på bloggen & facebook. Ta hand om dig tjejen!

  ReplyDelete
 115. Det är alltid nån som kommer i kläm. Inget systemskifte är perfekt. Jobbar själv med rehabilitering och hjälper långtidssjuka ut i arbete. Ingen har varit helt negativ hittills. Tvärt om så lovordas regeringens utsträckta hand till de drabbade som sossarna förpassade till utanförskap före 06.
  Anna Lundgren, m-väljare

  ReplyDelete
 116. En otrolig och rent av skrämmande berättelse men samtidigt en i ett hav av liknande historier, tyvärr. En eloge till din mamma och till dig som stångats med FK, läkare och AF. Det är ett känt faktum att man måste vara otroligt frisk och kapabel att föra sin egen talan för att överhuvudtaget kunna vara sjuk i dagens samhälle, vilket inte är klokt!! Reinfeldt & co, var finns den mänskliga värdigheten i detta samt andra liknande fall???
  Jag bara undrar...

  ReplyDelete
 117. Väldigt starkt av dig att berätta det här och viktigt.
  Jag önskar av hela mitt hjärta att saker och ting ska vända för din mamma.

  ReplyDelete
 118. Mitt hjärta gråter för dig och din mamma. Mycket välskrivet! dock en liten mening som jag tycker förtog kvaliteten: "på fredagarna poppar de popcorn". En ovidkommande sak som inte passar in i det allvarliga flödet. Tror att om du tar bort den meningen blir texten ännu bättre. Men hur som helst hoppas att Alliansen kan göra nåt åt sådant här hemskt, om de vinner valet. Det handlar ju om systemfel på många plan, tror inte att någon moderat anser att detta är vad de vill uppnå.

  ReplyDelete
 119. Din berättelse om din mammas sitution berörde mig djupt. Jag förstår inte att mer än femtio procent av Sveriges vuxna befolkning är för lata för att flytta till USA. Förut kunde man säga att, "vi svenskar är tråkiga men vi har i alla fall ett väl fungerande samhälle." Nu kan vi inte göra det längre. Den sociala medvetenheten är som bortblåst, men tråkiga är vi fortfarande.

  ReplyDelete
 120. oerhört starkt av dig att dela med dig, jag grät och rös om vart annat.

  ReplyDelete
 121. Hjärntvättade människor! Detta är politiken som Moderaterna för!

  ReplyDelete
 122. Det är ju helt sjukt. Du skrev rätt upp och ner din mammas situation, utan sentimentalitet och utan att vara blödig. Ändå gråter jag. Hade det varit min mamma... jag hade varit i upplösningstillstånd. Jag hade HATAT regeringen. Jag var redan innan säker på att jag skulle rösta röd/grönt, nu är jag säkrare än någonsin.

  Och du, ett tips: VÄND DIG TILL MEDIA! Hur din mamma blivit behandlad av försäkringskassan är INTE OKEJ. Uppdrag granskning, Aftonbladet, anything! Det är otroligt vad lite medial uppmärksamhet det kan behövas för att Försäkringskassan kan få lite eld i baken... Men det handlar ju givetvis inte om ett enskilt fall, utan om hur samhället ser ut i grunden. Hursomhelst - fortsätt kämpa, rätten ligger hos dig, och framför allt hos din mamma!

  Jag skickar dig min bästa tankar, och givetvis till din mamma.

  ReplyDelete
 123. Jag blir så arg! Är det möjligt i Sverige idag? Att behandla människor på det här sättet! Utförsäkring är en bra grej - my ass! Jag är så ledsen för din, din mammas och alla andra människor som har drabbats av den här ytterst okänsliga och nedvärderande (heter det så, har inte bott i Sverige på länge) behandlingen! Har självklart länkat på facebook och kommer definitivt att gå till svenska ambassaden och rösta på söndag!

  ReplyDelete
 124. Vilken troligt välskriven och djupt berörande skildring av vad som händer din mamma, vad som händer i vårt samhälle.

  Jag förstår inte dem som inte ser alliansens ansvar i denna fruktansvärda historia då det var den som genomförde mass-utförsäkringen av sjuka människor i vårt land.

  Så här får det inte gå till

  ReplyDelete
 125. Socialen och hela deras ekonomiska avdelning består ju mestadels utav samhällsrobotar som styrs utav paragrafer och normer snarare än människor med känslor och medlidande för andra individer.

  Enough said!

  ReplyDelete
 126. Jag sitter med tårar i ögonen!
  Alliansen m å s t e bort! Vi kan inte ha det så här, dom leker med våra liv. Helt kallt....
  GH

  ReplyDelete
 127. Usch, vad hemskt!! Jag hoppas att folk kan få upp ögonen och rösta rödgrönt på söndag. Och jag hoppas innerligt att din mor får det bra! Kram

  ReplyDelete
 128. Härmed lovar jag att posta din länk på FB flera gånger varje dag! Det ska inte få gå till så här!! Folk måste vakna, få upp ögonen och se till att vi inte accepterar denna människosyn som förmedlas i alliansens politik!

  Beklagar djupt det som det hänt din mor!

  ReplyDelete
 129. Så jävla hemskt! Jag har röstat sedan länge och det blev rödgrönare än någonsin. Tänker på dig och din mor.

  ReplyDelete
 130. Så här har det varit i Sverige i minst ett halvt decennium! Antagligen är ni för unga för att veta det. Men jag har erfarenhet av precis samma sak fast för ett antal år sedan under socialdemokratiskt styre. Det har inget med Alliansen att göra. På Försäkringskassan och Socialen arbetar en hel del tjänstemän som inte kan ta ett beslut utifrån situationen, när situationen är annorlunda än de exempel de har i sina regelsamlingar. Där har ni problemet. Fruktansvärt det som berättas om denna mamma! Hoppas allt ordnar sig och att hon hittar en vettig handläggare som lyssnar på läkarna i stället för att ta beslut utifrån fyrkantiga regler.

  ReplyDelete
 131. OOOOOOOOOOOOO my o my, du starka dotter som finns där, du är kung, du är prinsessa drottning o president, du är bra du är fin o du tänker på andra än dig själv, du har en själ, något som inte borglig regering har. Sitter i samma karusell själv men inte ens ljusår i närheten av denna. Jag får tårar på mina kinder o glaskärvor på knogarna när jag läser detta. Gud hjälpe oss som inte kan bidra lika mycket som en annan människa o när tron inte hjälper låt nån med ännu högre makt hjälpa din mamma i denna djungel av politiker. Största kramar till dig o din mor, jag önskar det fanns ord som faktiskt hjälpte er. / Therese

  ReplyDelete
 132. Tragisk historia, hoppas det löser sig för er.
  Går det på nåt sätt att skriva över lägenheten på dig och höra med föreningen om hon får hyra andrahand utan tidsbegränsning?

  /D

  ReplyDelete
 133. Respons, i all välmening, till alla borgarsvin som har mage att försvara Alliansens politik efter att ha läst detta: Det finns en särskild plats i helvetet för sådana som er.

  Tack Emelie för att du delar med dig. Nu ska jag sprida din historia vidare.

  Alltid rött, alltid rätt.

  ReplyDelete
 134. Det ska löna sig att arbeta!
  Det är helt vidrigt. Vill vi leva i ett sådant här samhälle? Jag vill det inte.

  ReplyDelete
 135. Hemskt. Tack för att du berättar. Och vad faan är det för point med att jobba om det blir sådär när det hemska drabbar en... Tankefel! Nya Moderaterna är uppenbarligen ett arbetsparti - inte ett arbetarparti.

  ReplyDelete
 136. Otroligt gripande historia, hoppas att det löser sig för din mamma.
  Kan fungera för att kunna bo kvar i lägenheten:
  Skriv över hennes lägenhet på dig, din mamma "betalar hyra" till dig som är betydligt högre än avgiften på bostadsrätten. Den "hyran" får din mamma av soc som de ger till dig. Dessa pengar kan du sen ge tillbaka till din mamma så har hon både hyran och pengar från soc och kan bo kvar i lägenheten. Borde kunna fungera.

  ReplyDelete
 137. Jag finner inga ord.
  Jag har mest ont i hjärtat.
  Mina tankar går till din mamma och dig.

  ReplyDelete
 138. Fruktansvärt starkt av dej att du orkar skriva och berätta om det här!

  Att ha en förälder som är sjuk är svårt. Jag är själv i den situationen, även om min far redan var förtidspensionär innan dessa reglerna började gälla. Sån tur är. Annars hade nog situationen varit likadan. Det är jobbigt & helt fördjälvigt att se sånt här hända. Men kom ihåg att du och din mamma inte är ensam. Vi är många i samma situation. Och du är ett föredömme som står upp och berättar och erkänner sanningen. För det är inte kul. Men det är nödvändigt, och jävligt starkt av dej.

  /A

  ReplyDelete
 139. Det är en jättehemsk historia om en person som hamnat i kläm men det är helt obegripligt att man kan skylla på alliansens politik. Först och främst, nu låter jag hjärtlös men det måste sägas, de bär inte ansvaret för att din mamma blev sjuk och det låter nästan som du vill beskylla dem för det i vissa stycken av texten. Sedan skriver du att hennes jobb varit hennes trygghet genom svårigheter, alliansen vill ju att alla ska ha en chans att jobba i den mån de kan. Och kan de inte så kan de inte, de vill inte tvinga sjuka människor att jobba men de som har en liten möjlighet att göra det ska få den och inte sitta fast i att vara sjuka och få bidrag -sådan politik skapar nämligen just det du beskriver, en identitet som bara handlar om att vara sjuk och det är så det har fungerat tidigare. Nu hade din mamma oturen att bli sjuk i nära anslutning till regeringsskiftet och det har absolut funnits problem, jag säger inget annat. Däremot ligger inte problemet i politiken alliansen för utan i hur ärendet hanteras av de som ska utvärdera din mammas problem och handlägga ärendet. Jag har själv varit i en situation där en läkares utlåtande varit avgörande för min ekonomiska situation och läkare har en viss terminologi som de använder och som inte är anpassad för en vanlig människa på f-kassan. Dels måste läkarna som gör bedömningarna uttrycka sig på ett bättre sätt och dels så måste de som handlägger sådana här ärenden ha den rätta kompetensen, de borde utbildas så att de förstår vad som sägs. De får varken mer eller mindre betalt beroende på om de "utförsäkrar" någon och inte heller blir de av med jobbet och regeringen går inte själva in och detaljstyr så pass mycket att siffrorna passar dem. Det handlar om okunskap och oförmåga bland de som sköter ärendena! Politiken är det inget fel på, alliansen vill ge folk möjligheter de inte haft förut, till exempel att utföra något slags jobb för att inte bara identifiera sig själv som sjuk!
  Återigen, det är verkligen hemskt att du och din mor och era nära (och fler i liknande situationer) råkat ut för detta, jag känner med er, men det är inte rätt att skylla på våra styrande politiker.

  ReplyDelete
 140. Tack för att du vågar berätta din historia, detta är Sverige 2010... Jag blir bara så ledsen!
  Jag kan bara be om ursäkt för alla de svenskar som röstat på Alliansen och hoppas de inte gör det igen...
  Du är stark du!

  ReplyDelete
 141. Lika välformulerat som sorgligt och tyvärr någre riktigt bra exempel på hur det kan gå till i dagens Alliansstyrda Sverige. Jag grät valnatten 2006 och jag gråter för din mor, men knyter också näven och kämpar på de sista dagarna innan valet så vi slipper att gråta valnatten 2010 och kommande decennium.

  ReplyDelete
 142. Otroligt många kommentarer du fått och med all rätt. Detta låter inte som Sverige. Snarare ett land där sjuka och handikappade ska kastas på sophögen för att bli av med "problemet". Helt iskallt tänkande av de som styr. Regler är regler och de ska följas! Punkt slut. Jag blir helt bestört. Jag vill tacka för att du delar med dig av denna fruktansvärda sanna (!!) berättelse. Jag beklagar allt detta hemska som hänt din mamma. Och dig!

  ReplyDelete
 143. det här är ett tragiskt och hjärtskärande människoöde, men det är också just det. ett människoöde. så behandlas vissa under en röd regering också (min pappa, t.ex) och vissa kommer få stöd under en blå regering. att en läkare misslyckats i sitt jobb och ett extremt dåligt bemötande från försäkringskassan är inte enbart regeringens fel. min vän har jobbat på försäkringskassan under många år, fler än vad reinfeldt har haft sitt jobb, och problemen är knappast nya för de här fyra åren. personligen hoppas jag fortfarande på en regering som tror på frihet, eget ansvar och människovärde. en blå sådan.

  ReplyDelete
 144. Tårarna rinner när jag läser om din kära mor och hennes situation. Det gör mig både redigt förbannad och äcklad över att sånt här får förekomma. Jag hoppas innerligt att folk hittar hit och får se hur verkligheten faktiskt ser ut för många sjuka idag.

  ReplyDelete
 145. ...och dessutom kommer skatten höjas rejält, särskilt för den som har en bostadsrätt och bor i stockholm, om de röd/gröna vinner. Varifrån ska din mamma få pengar att betala den? Eller är man undantagen skatt om man får pengar från försäkringskassan...?

  ReplyDelete
 146. Rasmus: det kanska kan fungera ... men det verkar inte som om du förstått resonemanget om värdighet för en människa som arbetat hela sitt liv. Ska hon nu behöva schackra md socialbidraget och dottern? Hon har RÄTT att ha ett värdigt liv!
  Och Anonymoys nyss. F-ck off rent ut sagt. Vilka bär skulden om inte just dessa politiker som är marknadsdyrkare?!

  ReplyDelete
 147. Nu när jag sitter och läser detta så här på småtimmarna blir jag alldeles tårögd.

  Jag är bortom ord.

  Jag blir alldeles fylld av sorg och ilska.

  Din mor låter som en mycket stark människa. Och du likaså som skriver en lång och mycket välskriven text om ett ändå så pass känsligt ämne.
  Jag lider med er båda och hoppas att jag aldrig får erfara något sådant här själv.

  Jag hoppas innerligt att det sker förändring på söndag. Det här får inte fortsätta.

  Jag blir ännu mera illa till mods när jag tänker på att du och din mamma är långt ifrån ensamma.

  Jag önsker er båda all lycka. Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa er och alla andra i liknande situationer.

  ReplyDelete
 148. Är så trött på alla som ska hårddra och kasta skit. Herreguuud.

  JA, detta är en skithemsk historia och det finns fler sådana. Så ska det inte gå till. Det tycker inte jag heller.

  Men att bara klaga på Alliansen och säga att de är onda människor som hatar sjuka och fattiga är ju bara löjligt.

  Jag tror inte att någon tillfrågad människa skulle tycka detta var ok. Hela nya systemet med sjukpengar osv gick åt helvete. Ja, jävligt tragiskt och hemskt. Men då får man väl göra om det igen så att det blir bra?

  Mitt problem med rödgröna är att de MER ÄN GÄRNA snackar skit om alla andra hur kassa de är, och vad de gör fel. Kanske för att de själva inte gör speciellt mycket när de har makten. Gör man inget finns det kanske inte så mycket att anmärka på...

  Det måste finnas ett bra sätt där man minimerar riskerna att folk bara ligger hemma på sofflocket och lyfter bidrag, samtidigt som de som behöver hjälpen så väl inte kommer i kläm.

  Och jag undrar hur mycket civilkurage många av er som skriver så fint om solidaritet osv har! Jag har sett alldeles för många exempel på likgiltighet...där människor haft chansen att hjälpa medmänniskor och inte tagit den. Var fanns medmänskligheten och solidariteten då? Jag tror ju knappast det endast var ett gäng "BORGARSVIN" som stod och såg på utan att ingripa?

  Prata eller skriva fint kan många, men att omsätta det i handling, DÅ snackar vi!

  Jag arbetar inom vården, jag vill hjälpa människor. Jag tycker att sossarnas värderingar är fina, JA. MEN dom omsätter det inte i praktik. Passivitet vinner ingen på. Inte heller omogen smutskastning.

  Som sagt, jag tycker bara man ska vara realistisk. Jag tycker naturligtvis att denna historia är fruktansvärd, ingen vid sina sinnens fulla bruk kan neka till det.

  Men att skrika borgarjävlar och rösta till förmån att hela sverige säljs ut hjälper kanske ingen i längden heller...

  Alla får tycka vad de vill, men för helvete, tänk efter först.

  Tack för ordet :)

  ReplyDelete
 149. Ja en fortsatt Alliansregering tack. Och det blir det också. Mätningarna totalt sett pekar mot borgerlig valseger, precis som jag spådde i våras, när sossekommunisterna var som värst i mätningarna. Klart det är tragiskt med såna här enskilda fall, men det brukar lösa sig till sist för alla.
  Anna Lundgren, m-väljare

  ReplyDelete
 150. Till Anonymous 16 september kl.00.36:

  Joo, det är helt rätt och riktigt att skylla på Alliansregeringen. Som du formulerar politiken så låter det nästan gulligt, men verkligeheten kunde inte vara längre ifrån det du beskriver än vad den är idag. Du skriver att det är okunskap och handläggandefel från Försäkringskassans sida - fråga den personal du pratar om hur de upplevde sitt arbete tidigare och hur de upplever det nu. Jag tror du förvånad över hur lite de såg fram emot Alliansregeringens politik!

  ReplyDelete
 151. Tack för att du skrev det här.

  ReplyDelete
 152. Jag tänkte börja argumentar emot den personen som skrev en massa dumheter om hur S skulle ha kraschat Sveriges ekonomi och vi skulle bli som Grekland.
  Men jag insåg småsintheten i att sitta och tjafsa om sånt i det här sammanhanget.

  Jag hoppas att ni får möjlighet att överklaga beslutet och att din mor får sin värdighet och de försäkringspengar hon skall ha.

  Lycka till.

  ReplyDelete
 153. "Men att skrika borgarjävlar och rösta till förmån att hela sverige säljs ut hjälper kanske ingen i längden heller..."

  Vill bara påpeka att det är alliansen som säljer ut Sverige...

  Emelie: Stå på dig! Så här ska du och din mamma inte behöva ha det. Hoppas på det bästa för er.

  ReplyDelete
 154. jag skakar av ilska. det finns inget jag hellre vill än att betala skatt så ni, jag och alla i sverige kan leva i ett samhälle där livsöden såsom detta inte finns. jag har röstat för de rödgröna, det enda alternativet för ett humant samhälle. jag hoppas att det kommer att gå bra för er till slut och att vi har en ny regering på måndag.

  ReplyDelete
 155. Till Ememlie:
  Många sjuka människor, däribland jag själv, har blivit utförsäkrade sedan Alliansen nästintill tog död på sjukförsäkringen, men din mors situation är nog den värsta jag har hört talas om hittills.
  Jag vet inte vad jag ska säga mer än att jag lider med dig och din mor och att ni har min fulla sympati. Jag hoppas innerligt att det löser sig för henne.

  Till Anna Lundgren, m-väljare:
  Sossarna förpassade inte människor till utanförskap, de lät folk som var sjuka få sjukersättning så att de inte blev tvungna att söka försörjningsstöd. Och angående att du "hjälper långtidssjuka ut i arbete". Det är inte till mycket hjälp att bli tvingad ut i arbete om man är sjuk och inte KAN arbeta.

  Till Rickard:
  Intressant att en av de mest obildade kommentarerna var din egen.

  ReplyDelete
 156. Daniel som vänder sig "till alla borgarsvin" och tycker att "det finns en särskild plats i helvetet för sådana som er". Jag är antagligen mer socialist än du, men tycker inte att glåpord hör hemma i ett civiliserat samhälle. Sök jobb på Försäkringskassan - där passar hatiska typer som inte får leva ut makten någon annanstans. /Kim

  ReplyDelete
 157. Lina Ericsson Cronzäll16 September 2010 at 01:21

  Jag är själv utförsäkrad o vet hur det. Människorna i sverige måste få upp ögonen, så här får det INTE gå till!! Måtte dom rödgröna vinna valet. Det är så många som skrivet till mig att dom kommer ta livet av sig om dom inte vinner. Man är helt maktlös o kan bara be o hålla tummarna för att det ska bli en ändring.
  Jag lider av att se mina medmänniskor bli utkastade som gårdagen sopor, för att dom är sjuka. Vem fan väljer att bli sjuk o vem önskar inte att man kunde arbeta. Ge inte upp, stå på er! Ni är inte ensamma, man kan inte låta regeringen vinna, detta måste få ett slut o det är nu.Det har redan drabbat alldeles förmånga.
  Mina varmaste tankar till dig, din mamma o alla andra sjuka o utförsäkrade.

  ReplyDelete
 158. Jag är övertygad om att alla berörs av historier som denna. Jag önskar att du idag istället kunde berätta om hur din mamma bemötts med förståelse och medmänsklighet istället för den brist på empati och inkompetens som du nu berättar om.

  Jag läser här en djupt tragisk berättelse där en läkare gjort ett fel som fått förödande konsekvenser för din mamma. Jag läser också om taskigt bemötande från tjänstemän. Att läkare gör fel och att tjänstemän tycker sig ha rätten att känna sig besvärade av medborgare som ställer frågor finns det ingen politiker, oavsett parti, som tycker är bra.

  Din berättelse säger något om Sverige och de människor som du och din mamma mött. Men, som jag ser det från mitt perspektiv, ger den inte en rättvis bild av intentionen och de totala effekter den politik som Alliansen förespråkar fått. Alliansens intentioner är att hjälpa de som kan att komma tillbaka till arbetet, och att de som är sjuka, såsom din mamma, ska få sjukersättning!

  Att din mammas arbetsförmåga prövas och omprövas är inte principiellt en kränkning. Det kan göras på olika sätt. Det sätt du berättar om låter inte rätt. Men det betyder inte att samhället borde ändra politiskt riktning. De som är sjukskrivna borde även i fortsättningen få ha kvar dörren öppen med möjlighet tillbaks till arbete om tillståndet senare skulle förbättras tack vare rehabilitering eller med tiden, som även den kan läka många sår.

  Jag tror att det är bra om utgångspunkten i regeringsarbetet är att alla samhällsmedborgare ska arbeta efter förmåga, och att regeringens arbete är att stötta i denna förmåga där det behövs, och att upprätthålla skyddsnät för dem som inte förmår. Lika viktigt är bemötandet från tjänstemän. Det är tydligt av din berättelse. Jag tror därför att det skulle vara bra om allmänmänskliga värderingar fick en större plats i det politiska samtalet. Jag vill ha ett mänskligare Sverige. Därför röstar jag på Kristdemokraterna som är ett parti i allianssamarbetet.

  Jag hoppas din mamma får upprättelse, och att hon då kan få frid i sin livssituation!

  ReplyDelete
 159. tack för att du delade med dig och önskar det blir ett bra slut på denna tragedin.

  ReplyDelete
 160. Det här gör mig bara arg och ledsen... Allt mitt hopp går till din mor och måtte de onda makterna ta Alliansen och deras anhängare.

  ReplyDelete
 161. Starkt och bra skrivet, VIKTIGT skrivet. Jag lider med dig och din stackars mor. Jag är själv långtidssjukskriven och lever på Försäkringskassan, men även om jag inte gjorde det utan var pigg och glad och arbetsför skulle jag aldrig välja att rösta något annat än rödgrönt. Jag hoppas innerligt att din mor skall få må bättre och slippa behandlas som skit, att hennes situation löser sig och att båten slutar kantra snart och slunga trasiga människor överbord. Hoppas, hoppas på regeringsbyte på söndag, det är nog nu! Varma tankar till dig och din mamma och alla andra som sitter i båten, håll ut.

  ReplyDelete
 162. hon borde väl skaffa sig ett jobb kanske.

  ReplyDelete
 163. Fredrik, som svar på det du skrivit...
  Det alliansen kanske varit ute efter att göra, är vad du skrivit. Men det är inte det som hänt! Det enda de gjort är att göra sjuka sjukare och redan dålig ekonomi pga att man inte kan jobba ännu mer ansträngd, om inte obefintlig. De gjorde en reform som inte var genomtänkt, som de inte har tänkt igenom vilka konsekvenser det får.
  Det gick att få arbetsträna, komma tillbaka i arbetslivet redan som det var innan, men nu så kastas icke arbetsföra människor ut ur försäkringen, utan pengar och oförmögna att skaffa arbete och på så sätt få pengar. För hur man än vänder och vrider på det. Ingen vill vara sjuk, vill man vara sjuk är man ju ändå sjuk så att säga.

  De som de vill komma åt, de så kallade fuskarna, dom orkar kämpa för att få vara kvar, så det berör dem ändå inte! Det är de sjuka, som inte orkar kämpa som drabbas. Men det bryr inte alliansen i ryggen. För de bryr sig bara om de friska, de arbetsföra.

  ReplyDelete
 164. Tack för att du delade detta. Själv kunde jag mycket väl varit i ett liknande läge om jag inte haft turen att vara gift med en man med någorlunda normal månadslön.

  ReplyDelete
 165. Måste tacka så mkt för det du har skrivit å jag hoppas verkligen att de löser sig för din mamma..
  De är helt fruktansvärt hur borgarna tänker å resonerar..
  Men som säkert många andra redan gjort så är detta länkat vidare på facebook.. Hoppas verkligen att de öppnar upp ögonen för många, så att de kan bli en förändring i detta land!!

  ReplyDelete
 166. Ne men Ta hand om din mamma istallet for att klaga!!! om du inte ens tar dig tid att traffa henne regelbundet hur kan du forvanta dig att andra ska ta hand om henne!!! och varfor maste hon bo i sthlm for? de finns bostader som ar betydligt billigare pa andra orter, ex, koping, eskilstuna, vasteras mm bara 50 min fran sthlm...

  ReplyDelete
 167. Först och främst så är detta tragiskt. För din mor, dig och alla andra anhöriga.
  Men jag har svårt att se den politiska kopplingen till alliansen, vilket får detta att just känna en viss avsmak i det du skriver. Detta händer varenda dag, ja. Det har skrivits massvis i media och oavsett om det är alliansen eller en rödgrön regering som styr så kommer samma personer jobba kvar inom Försäkringskassan. Den handläggaren ni har kommer att fortsätta vara lika trött och bara sucka i telefonen. Troligtvis kommer hon att vara ännu värre. Då de rödgröna gillar att vi svenskar ska leva på bidrag. Helst ska väl halva landet göra det. Medans de resterande ska jobba och betala dyr skatt.

  Ja om nu det är sant, det som inträffat din mor, så är det tragiskt. Men hon skulle fortfarande ha haft den missande läkaren oavsett regering.

  Och faktiskt, så ser jag en regering som försöker få bort alla snyltare, som är för lata för att jobba, än en regering som gör det alldeles för lätt att få bidrag. Det är sossarnas fel från början. Dom införskaffade rätten till bidrag alldeles för lätt från början. Vi har levt på 60 talet, politiskt sett de senaste 40 åren. Allt pga en regering som varit röd och som inte vågat säga ifrån, för att då kanske man inte får styra landet sverige igen.

  Alliansen ville göra ett försök för att få bort alla dessa lata sossar som lever på bidrag och för att göra det så måste man till en början gå hårt åt alla. Att det sedan sitter människor hos FK som är totalt inkompetenta och kanske skulle passa bättre i ett jobb där kontakt med människor vore minimal. Det FK gör är inte något som styrs med JÄRNHAND, utan dom har vissa direktiv som dom dessutom tolkar fritt.

  Jag hoppas att det löser sig för dig och din mor och att hon får behålla sin lägenhet och att hon får en möjlighet att bli bättre.
  Sen kanske det vore en bra idé att anmäla den första läkaren?

  ReplyDelete
 168. USA kom till en punkt där det inte fungerade längre. Trots att de har extrem rikedom fördelad på enskilda personer som bor i landet, betalar skatt och framförallt jobbar med välgörenhet. Du kan söka stependium osv. En stat där det i alla fall har funnits en kultur där det är en fjäder i hatten för rika societetskvinnor att dumpa pengar i välgörenhet. OCH NU ÄR USA KAOS vad lämnar det Sverige förutom med extrema klyftor? Jag önskar folk kunde se till ideologi, inte vad som är coolast att rösta på just nu. Kan alla bara resa sig ur sina soffor och rösta RÖDGRÖNT

  ReplyDelete
 169. Jag beklagar verkligen det som har hänt din mamma men att dra hela politiken och tanken med det nya systemet över en kam för att några individer hamnat i kläm i det som faktiskt är en tumult övergångsperiod (lägg därtill Försäkringskassans ohämmade inkompetens oavsett regering) känns orättvist. Om man går till botten med tanken i det nya systemet så borde din mamma också ha rätt till ersättning. Skyll inte på ideologin när det är byråkraterna som omsätter den i verklighet som misslyckas.

  ReplyDelete
 170. Tragisk historia, verkligen!

  Jag har också farit illa inom vården och blev nekad en knäoperation med motiveringen "det finns dom som har det värre" (tack och lov gick jag till en annan läkare efter ett år som satte mig i en extra prioriterad vårdkö pga. det var så allvarligt).

  Var det också regeringens fel?

  Sedan har vi den där läraren som slog mig när jag gick i mellanstadiet..

  Vem ska jag skylla det på? Regeringen?

  (och nej, det var inte alliansen som satt vid makten vid dessa tillfällen).

  ReplyDelete
 171. Jag har varit ensamstående förälder i 11 år med en röd regering. Jag har varit sjukskriven och inte fåttt mina läkarintyg godkända. Jag har tvingats gå till socialen utan att få en krona. Jag har lånat pengar av mina vänner för att kunna klara mej. Idag när min dotter är tonåring börjar jag betala en skuld till kommunen för dagisavgifter som jag inte kunnat betala när han var 4-5 år. Jag har haft betalningsanmärkning sen dess för en raserad ekonomi. Aldrig har jag behövt bekymra mej om att tvingats sälja min lägenhet för jag skulle aldrig ha råd att köpa någon. När jag inte var sjuk jobbade jag dubbelt för att komma ikapp min ekonomi. Då blev jag straffad och återbetalningsskyldig för mitt bostadsbidrag. För ajabaja om du vill försöka reda ut din ekonomiska situation själv. Varför behövde jag jobba dubbelt? Jo för att min lön var så jäkla låg att jag gick back varje månad.

  ni behöver inte gråta , men kom för fan inte och snacka om jämställdhet och ett mänskligt sverige med e röd grön regering. Ni som gör det har inte levt i sosse-sverige tillräckligt länge. För första gången kan jag klara mej själv och min dotter sen regeringsskiftet.

  ReplyDelete
 172. Sverige som bidragsstat är en myt. Jag har bott i två länder i norra Europa, EU, i 6 år och har fått bidrag för att jag har jobbat när jag har tjänat under 2000 euro (alltså +20000 i mån) och därmed varit låginkomsttagare, möjlighet till a-kassa efter 3 månader utan att ha varit med i facket eller jobbat mer än ett halvår... Lättare regler med Sarkozy än i Sverige. Att Alliansen viftar med "bidrags-svenskarna" är skandalöst. Var finns dessa? I Norrland brukar man säga? Men det var också en myt eftersom Alliansen, som du så gripande berättar, i sin jakt efter "bidrags-svenskar" i brist på annat varit tvungna att jaga efter människor som har varit i beroende av sjukvården. Och tyvärr är Alliansen medvetna om att dessa människor lätt blir uppgivna när de förklarar att de inte längre är värda staten någonting och därför med största sannolikhet är alltför uppgivna för att ens rösta. Alliansen "Det är lätt att vara fattig - då fuskar man" NOT

  ReplyDelete
 173. Åh herregud när jag läser vissa av dessa kommentarer "att man inte ska skylla på sittande regering när saker och ting går fel" - JO, men det är PRECIS vad man ska! MAN SKA KLAGA Det är inte vårt fel om vi inte hittar ett jobb, det är inte vårt fel om vi blir sjuka, STATEN kan fixa biffen. Herregud, vad hände med politiken?

  ReplyDelete
 174. Tänk vad fina system sossarna byggde!

  Jag har vart där själv, jag vet vad det handlar om.

  ReplyDelete
 175. Att det är en myt att sverige är en bidragsstat? näe men vänta här nu. Om du nu bott i två andra länder i europa och tjänat ca 2000 euro i månaden. Som i sverige är en normallön. Jo men här har vi fri sjukvård. Våra hyror och dagligvaror kostar inte multum och vi betalar en utav den högsta skatten i världen. Ja just det i världen. Därav så kanske du fick bidrag där. För att saker och ting kanske kostar mer och din lön på 2000 euro inte är högavlönat. Då man måste stå för allt själv. Och då menar jag verkligen allt.
  Oavsett, så tycker jag att du snackar fullt med skit när du säger att Sverige som bidragsstat är en myt.
  För där har du nog gått alldeles för långt och kanske bott i ett annat land alldeles för länge för att se hur många det är som lever på socialbidrag och snyltar på försäkringskassan, så att dom som verkligen är sjuka, inte har rätt till bidrag!

  ReplyDelete
 176. Socialdemokraterna har tvingat fram denna situation. Någon var tvungen att rensa upp den där röran där människor inte tar ansvar för sina egna liv för det ska samhället göra. Alla människor som inte sökt jobb för att de skulle få det sämre än de hade det med A-kassa. Vem tycker det är ok att en del ska utbilda sig och dra på sig studiemedel och sen ska de inte få tjäna några pengar för dom ska gå till skatt så att vissa kan skita i att jobba.

  ReplyDelete
 177. "... Det är inte vårt fel om vi inte hittar ett jobb, det är inte vårt fel om vi blir sjuka, STATEN kan fixa biffen. ..."

  Är det ironi eller är det allvar?

  Ska vi alla sätta oss ned och vänta på att staten "fixar biffen"? Vart tog det personliga ansvaret vägen?

  Visst, det måste finnas ett skyddsnät och alla ska få hjälp när de behöver det. Men någon måtta får det väl ändå vara?

  Jag är i alla fall vuxen och vill bestämma över mitt liv.

  ReplyDelete
 178. Väldigt tråkigt... Min mormor avled av cancer under liknande former, men hon hade iaf pension och slapp F-kassan. Min kusin däremot har en skum sjukdom som ingen kunnat diagnosticera ännu, så hon blir nog utförsäkrad närsomhelst.
  Men jag måste nog ändå tycka det är lite osmakligt att politisera sådana tragedier... Ni förstår väl att felet som begåtts här är försäkringskassans? Det nya regelverket, som för övrigt initierades av sossarna under den förra mandatperioden, och klubbades igenom av den nuvarande regeringen därför att de tyckte det var en blocköverskridande och viktig reform, innehåller ingenstans en regel som säger att man ska utförsäkra folk som av läkare bedöms vara arbetsoförmögna.
  Så att göra detta till ett påhopp på Alliansen känns varken relevant eller smakfullt...

  ReplyDelete
 179. bläh, detta var inte kul! men det har väl mer med att idioten på Försäkringskassan inte kan sitt jobb än att göra än vårt lands styre. Hoppas det löser sig för mamma.

  ReplyDelete
 180. Spännande att det finns så många friska anonyma moderater som känner att alliansen är värda att försvara efter att ha läst det här.

  ReplyDelete
 181. Det skär i hjärtat att läsa detta som bekräftar för hundrade gången att Alliansens politik, verkligen ÄR stupstocken...

  Mitt varma deltagande för din mors öde och du är stark som skriver om detta...

  Mitt hjärta gråter...

  ReplyDelete
 182. TL;DR
  Röstar nog blått i detta valet också.

  ReplyDelete
 183. Lider fler människor nu eller är det så att det rapporteras mer eftersom det är val? Frågan om sjuka har kommit på tapeten de senaste månaderna enbart pga att det är val. Har hittills inte sett statistik på att färre sjuka led p.g.a. lagstiftningen under sossestyret.

  Hemskt fall, säger inget om det, men jag rekommenderar folk att ta reda på hur det såg ut innan blått styre också.
  Är jävligt lätt att peka på ett fall, 10 fall, säg 100 fall där folk hamnat i kläm och skylla på regeringen.
  Kanske skulle man 2005 skylla låga pensioner på sossarna och med versaler hävda att det krävs regeringsbyte?

  ReplyDelete
 184. Förstår din och hennes förtvivlan, lär väl snart vara ute i kylan själv.

  Varmaste kramar

  ReplyDelete
 185. "Arbete ger frihet", eller en "frihetskänsla", för att citera rätt. Jag vet inte om det bara är en känsla, men jag tror att Fredrik har snott den meningen nånstans. Jag önskar dig och din mamma allt gott, hoppas allt ordnar sig tillsisst.

  ReplyDelete
 186. Jag har skickat det här till alla jag känner.

  Politiken som drivs nu går ju ut på att få alla som är "fusksjuka" att börja jobba, vilket innebär att man straffar de som faktiskt är sjuka. Hur skulle det se ut om man gjorde samma sak i rättsväsendet. Varje gång ett fall är tveksamt så dömer man fullt ut. Då skulle man ju inte missa några skyldiga, men också döma oskyldiga. Det är ju därför man har "hellre fria än fälla-normen", dvs att bevisbördan ligger på åklagaren. Jag tycker att det borde vara samma princip i hur politiken ska se på "sjukskrivna". Fusk kommer alltid att förekomma i humana system. Och en sak är säkert. Att straffa de sjuka är INTE rätt sätt att komma åt fusket! Fy skäms.  /Martin Ekman

  ReplyDelete
 187. Mina tankar går till Er.. Hoppas ni finner ut styrkan och vinner!!

  ReplyDelete
 188. Jag tar så fantastiskt illa vid mig av din berättelse.
  Jag önskar dig och din mor all möjlig lycka som någonsin går att uppbringa i denna bistra omvärld.
  /Hugo

  ReplyDelete
 189. Sanningen är oftast brutal, sjuka FÅR INTE kosta något, de skall helst inte finnas alls!
  Det mest vidriga är nog den tysta majoriteten som nöjer sig med att leva på de sjukas försäkringspengar som gått till skattesänkningar!
  Solidariteten är död sedan länge, vi lär upprätta den, försöka åtminstone, det är vi skyldiga både oss själv av överlevnads skäl och framtiden. För vad är alternativet, låta oss föras till slaktbänken som lydiga får lr vara tyst lägga oss ner och dö och skita i vår nästa (vilket beklämmande nog de flesta gör!)?


  Mvh/Mats
  http://socialamedborgargardet.ning.com/profile/MatsEriksson

  ReplyDelete
 190. Ytterligare en förskräcklig historia om hur sjuka drabbas av inhumana regler i Försäkringsskassan
  Det är just Alliansen som bär ansvar för vad som händer med och på Försäkringskassorna runt i vårt land
  Det regler som tillämpas har kommit från regeringen och Husmark-Person, vilket hon försvarar och eventuella brister skyller på tjänstemän som är satta till se att reglernas följs
  Att lämna beslut över telefon är förkastligt, när dessa inte kan överklagas innan eventuell ersättning upphör att utbetalas

  Nu hoppas jag att mor och dotter överklagar detta beslut till länsrätten, så en ändring av beslutet kan komma till stånd. Och sök juridisk hjälp om det känns svårt och ni inte orkar med, det kan löna sig i längden

  ReplyDelete
 191. Att FK gör fel är inte alliansens fel. Jag ska ge dem 4 år till att rätta till FK´s fel.

  ReplyDelete
 192. All min styrka till din mamma och dig. Fy fan för detta alltså!

  Röstade med hjärtat igår.

  ReplyDelete
 193. Finaste du.. Tack för att du så öppenhjärtligt delat med dig av din och din mors sorg.

  Har skrivit om detta på min blogg och även länkat hit.

  Jobbar dessutom just nu ideellt på ett forum kallat Fattigsidan.se, där jag lagt ut länken hit in också.

  Vi på Fattigsidan jobbar för att sådant här inte ska få ske..

  Dessutom så är det ett faktum att Socialtjänsten inte kan tvinga din mamma att sälja sin lägenhet.. Så enkelt är det. Gör gärna ett besök på Fattigsidan om du känner att du behöver hjälp med att stoppa Socialtjänsten från att begå ännu ett övertramp..

  Hoppas hoppas det löser sig till det bästa för både din mamma och för dig..

  ReplyDelete
 194. Min mamma blev exakt likadant utsatt för detta. Men när det var röd regering!!! Hon har däremot blivit bättre behandlad under de senaste åren av FÖRSÄKRINGSKASSAN. Jag själv krossade bäckenet under röd regering. FK kämpade med näbbar o klor för att jag inte skulle få ersättn. .....

  ReplyDelete
 195. bra skrivet....eran historia speglar verkligheten så bra....Fortsätt berätta er historia....fortsätt att göra era röster hörda....

  ReplyDelete
 196. Oj. Man blir arg på en regering som så medvetet sparar in på de som har det värst för att ge skattelättnader till de som kan jobba och har det bra.
  /m

  ReplyDelete
 197. Hej! Ville bara säga att jag är väldigt glad över att någon där ute lägger fokus på de svaga, och hur deras liv sett ut de senaste 4 åren. Min mamma är i en snarlik situation som din och det är sjukt jobbigt för allihopa, men speciellt då henne. Allt för att Alliansen ska kunna visa i sina papper sen, när dom konfronteras med det, att dom faktiskt kunnat ge den där extra 500ingen i plånboken. Det är skamligt och jag hoppas vi får en regering som i en lång tid framöver satsar på att få det svenska folket att må bra och inte på att blint smickra oss med skattelättnader. Tack för ditt brev. Ett bra inlägg i valtider.

  ReplyDelete
 198. Efter att ha läst detta, är det verkligen svårt att inte hata de skenheliga j*vlarna. Det är också svårt att låta bli att inte känna en anings skadeglädje över att Fredrick Federley nu kanske får glädjen att pröva på sin egen arbetslinje i verkliga livet!

  ReplyDelete
 199. Tack för att du delar med dig av detta. Nu vet jag precis.

  Jenny

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.