13 September 2010

Missnöjet

- Hej.
- Ursäkta mig. Jag skulle vilja reklamera mitt liv. Det har mest varit till besvär.

Man gör sitt bästa, man anstränger sig, man gör allt man kan för att aktivera sig och vara nöjd och glad och allt, men ändå är man tom. Jag vet fan inte när jag sist gjorde så mycket som jag gjort under det här året, tagit tag i så många självförverkligandeprojekt och varit allmänt hyperaktiv, men ändå känner jag mig djupt missnöjd med tillvaron, när jag får en stund över att fundera på den.

Är det ett tidens tecken?

Är uppgivenheten och desillusionen bara en följd av den bortskämdhet som obegränsad tid för introspektion innebär? Det skulle nog vara fint om jag inte tänkte så mycket hela tiden. Det minns jag att jag tänkte redan som 14-åring. Då brukade jag önska att jag skulle vara mer som min klasskamrat Anna-Maja. Hon framstod som så bekymmerslös och verkade sällan besvärad. Hon skrattade mest. Själv kunde jag inte skratta, när det fanns så mycket svårt att reflektera över.

Eller så handlar det kanske om de oändliga möjligheterna som min generation drabbats av, snarare än ohämmat navelskåderi. Det har alltid funnits tusentals och åter tusentals möjligheter, och således val att göra, i min värld. Det bäddar ju onekligen för missnöje. Med alla dessa oändliga möjligheter blir minsta lilla motgång extremt påtaglig. Med stort antal möjligheter kommer också stort antal möjliga tillfällen att känna sig missnöjd. Hade valen och möjligheterna varit färre hade också tillfällena till missnöje varit det.

Sedan kan man ju undra om inte allting en gång för alla skulle bli bra om man bara vågade konfronteras med sitt missnöje. Men nu har jag valt flykttaktiken och springer så fort jag bara kan när det dåliga nosar i min nacke. Men det dåliga är inte någon nybörjare på sånt här; om jag lyckas fly i vaket tillstånd så blir det besök i sömnen. Men där har jag ett ess i rockärmen. Det har nämligen visat sig att min sömnmedicin har den fina biverkningen att jag får njuta en drömlös sömn. Så lurar man det dåliga. Tänkte jag. Men kanske är det så att fighten måste tas, duellen utkämpas för att vi en gång skall bli klara med varandra. Möjligen är det trots allt bättre att fäkta illa än att inte fäkta alls. Men ovissheten gör mig feg.

Eller så är det så att jag är rakt av bortskämd, som en riktig snorunge. Jag biter inte gärna ihop, jag slipper hellre. Under min uppväxt har jag utsatts för minimalt med tvång, inte ens fiskpinnarna behövde jag äta upp om jag inte hade lust. Så kanske är det så att man bara är bortskämd när man hellre bedövar sig än biter ihop. Kanske?

Kanske var det inte tänkt att livet skulle vara peachy-creamy hela vägen igenom, kanske måste man bara lära sig att stå ut. De innan mig kanske inte var lyckligare, nöjdare eller gladare, men de visste att bita ihop och acceptera läget. De var inte sådana mesar som jag. De accepterade nedstämdheten som något normalt där jag lärt mig att diagnostisera den som sjuklig. Där jag via blogg pep om huruvida det är fel att känna att jag inte vill känna, ställde de sig i köket och bakade ett jävla bröd istället.

15 comments:

 1. Underbart! Önskar jag kunde skriva som du för jag kan definitivt känna som du. Igenkänningskomik/-tragik på hög nivå för mig!
  KRAM

  ReplyDelete
 2. Ja du Emelie. Ditt inlägg Sveket får mycket uppmärksamhet. Hoppas att fler än jag även läser dina andra inlägg eftersom bitarna då faller på plats. "En bortskämd snorunge som hellre slipper än biter ihop" - ja, då kan jag förstå att det passiva bidragssamhället som sossarna erbjuder är precis vad du vill ha.

  Som tur är har majoriteten av svenskarna upptäckt att det finns en bättre väg mot framtiden för båda unga och gamla, friska och sjuka, och det är därför Alliansen vinner på söndag. Vi vill att våra skattepengar går till de som verkligen behöver dem, dvs till sådana som din mamma, men vi vill inte att skattepengarna går till parasiter som dig, som åker snålskjuts på andra och inte gör annat än klagar och gnäller.

  ReplyDelete
 3. Peter borde som en majoritet av andra svenskar, lära sig att läsa mellan raderna.

  Efter att ha läst inlägget, uppfattade jag det hon skrev "En bortskämd snorunge som hellre slipper än biter ihop" som en väldigt tröttsam tanke. Som kan dyka upp när man tänker så mycket att man kommer till den punkt att man inte orkar, och det kallas känslor och har inte ett smack med socialbidrag att göra.

  Och "klaga och gnälla"? Så man ska inte få säga hur man känner och tänker?
  Allt är inte så svart och vitt!

  Och om man nu behöver socbidrag för att klara sig.. du tror inte de pengarna kommer rakt in i systemet igen!? Då man konsumerar (moms skatt) och betalar räkningar..

  jisses..

  ReplyDelete
 4. Denna Emmeli, värre gnällspik får man leta efter! Såna som hon som tycker att andra kan göra det eller slippa undan är typiskt sossetänk! Hon kan ju se till att spänna bågen lite och anstränga sig! Alliansen kommer att vinna på söndag och det är dels för att såna som denna människa/parasit inte passar in. Isåfall får hon börja växa upp! Jag menar, tro att allt kommer till skänks till en, vilket jävla skitsnack! Du måste ju jobba för att resultat ska komma! Nädu e, du får nog börja tänka om! Bli som folk till att börja med, SLUTA GNÄLLA SÅ FÖRBANNAT!

  ReplyDelete
 5. Wow. Vissa människor är verkligen ärkeknölar ända ut i fingerspetsarna. Det märks verkligen här, där de inte lyckas hålla fingrarna borta från tagentborden. Fy fan vad illa jag mår.

  ReplyDelete
 6. Åh så typiskt att en massa idioter skulle hitta nu när Sveket-texten fick lite uppmärksamhet. Den där Malin Marie Josefine Svensson måste vara den mest provocerande människa jag sett på länge. Fast ja, student, Lund, en blogg där hon skriver om pojken och flickan som testar mysig mat, va fan kan man vänta sig av en sån människa när hon ska rösta. Problemet är väl att det finns en massa sånt folk i Sverige fortfarande. Får hoppas att de hittar sina internationella statusjobb och flyttar utomlands/drar åt helvete, så att vi som uppskattar det socialistiska Sverige och GÄRNA delar med oss via skatt och empati kan få fortsätta vara här och kanske gnälla lite ibland.

  Usch vad jag hatar dig!

  ReplyDelete
 7. Läs mellan raderna borgarsvin. Kommenterar inte så idiotiskt...

  ReplyDelete
 8. Leo: Är det du eller jag som missförstår? Jag tolkade det nämligen som att du och "Malin Marie Josefine Svensson" var på samma sida i dessa kommentarer...

  ReplyDelete
 9. Hejsan!

  Har läst ditt inlägg och självklart är det fruktansvärt hemskt det som hänt din mor.
  Men det är inte alliansens fel. Läkaren som gjorde missen från början var ju under de rödgrönas styre.
  Det är inte heller alliansens fel att försäkringskassan har för mycket makt i detta land. Det har den ju faktiskt haft väldigt länge. Min mamma hamnade i en situation, inte med sjukdom på det viset som din mor men hon hade iaf med försäkringskassan att göra under de rödgrönas styre och tro mig, det var lika jäkligt redan då.
  Hoppas allt löser sig!
  Mvh
  Fia

  ReplyDelete
 10. sofie
  Sluta försvara detta eländiga alliansen.Det Emilies mamma råkat ut för är pga av deras politik.Min storasyster har råkat ut för samma sak och en kvinna i Täby som tog livet av sig för 2 veckor sen så sluta att ta alliansen i försvar.Jag spyr nästan när jag läser era egoistiska kommentarer.Du vet inte ett smack om vad alliansens politik har ställt till med för de som är svaga.Jag jobbar och betalar skatt och jag betalar gärna extra för att slippa ett sånt samhälle alliansen vill ha

  ReplyDelete
 11. tragiskt med sjukdom, men det verkar ju ändå finnas en ljusning nu när beslutet ska prövas på nytt.
  I stället för att välja bitterhet borde du och din mamma fokusera på det positiva i livet. Tex tacksamhet över att hon har en stöttande omgivning och att det finns ett ekonomiskt värde i lägenheten (vilket i sig faktiskt är en stor trygghet).
  Om din mamma skulle kunna tänka sig att bo lite enklare eller hyra, kanske ni kan få loss en del pengar. För pengar verkar ju vara det som hela grejen handlar om.

  Själv är jag egen företagare och har ("trots" borglig regering) aldrig haft så lite pengar som nu. Men eftersom jag har en tro på mig själv och hittat andra värden i livet har jag inget behov att vara bitter.

  Den bitterhet och hat som har kommit fram i den här bloggen med kommentarer leder knappast till en bättre värld!

  ReplyDelete
 12. Förstår inte riktigt varför ni kommenterar här istället för på rätt ställe, men, bara för att jag inte pallar se Funderarens inlägg som det senaste:
  1. Sen när finns det gott om hyresrätter att byta till i Stockholmsområdet? Borgarna bygger då inga.
  2. Du har hittat andra värden i livet och har inget behov av att vara bitter. Det låter ju härligt! Vad har du tagit för spännande? Har du lite till mig med?
  / Mattias

  ReplyDelete
 13. MASSINVANDRINGEN TAR FRÅN GAMLA OCH SJUKA

  Om invandringen kostar samhället ca 40 miljarder/år(Källa: Mångkultur eller välfärd) och biståndet ca 30 miljarder/år så borde det få till följd att samhället saknar ca 70 miljarder årligen som vi kunde använt till vår värlfärd och myndigheter.
  Men så får man ju inte säga.. Men det gör jag ändå.. Och dom pengarna hade man kunnat använda så att våra pensionärer fått en bra och tryggad ålderdom. Sjukvården kunde haft vårdplatser till alla och köerna försvunnit. Polisen kunde klarat upp mångdubbelt fler brott och haft resurser att vara ute på gator och torg. Vi kunde haft en a.kassa värd namnet och ett pensionsystem som fått ökade resurser. Vår skola hade haft mindre klasser med bättre villkor. Vi hade haft ett försvar värd namnet där vi kunde försvara hela landet istället för som nu stockholms innerstad.
  Siffran 40 miljarder är vad myndigheterna räknat ut, sen finns det andra sätt att räkna och då stiger siffran ordentligt..
  Det är den förbannade invandringens fel att Sverige inte har råd med någonting längre och att välfärden urholkas år efter år.
  100 miljarder kronor årligen, minst, kostar etablissemangets mångkulturella och "solidariska" expriment. Solidaritet med vem och vilka ? Sverige är ett socialkontor för utomeuropeisk invandring,
  så är det medborgare.

  ReplyDelete
 14. Tack för att du finns ; )
  Kram

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.